"Βγες από το εγώ κι έλα στο εμείς" ήταν το σύνθημα που εξέπεμψε χθες το απόγευμα μιλώντας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας για τον εθισμό τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τον τζόγο ο σύμβουλος απεξάρτησης και πρόεδρος της ΜΚΟ «Όασις» Δαμιανός Δουΐτσης, μαζί με την ψυχίατρο Αναστασία Βουλγαράκη.
Ο κ. Δουίτσης, παραθέτοντας στοιχεία για τις εξαρτήσεις των νέων ανθρώπων και ειδικά των εφήβων επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ένα ποσοστό 60% έχει δοκιμάσει τα λεγόμενα «μαλακά» ναρκωτικά. Πρόκειται επί της ουσίας για το πρώτο σκαλί, το οποίο οδηγεί στη συνέχεια σε πιο συχνή χρήση και σταδιακά και στην εξάρτηση από ουσίες.
Οπως σημείωσε ο κ. Δουίτσης πολλά άτομα έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, και τα τυχερά παιχνίδια.
Στη διάρκεια της αρρώστιάς μας βλάψαμε την υγεία μας, χάσαμε την ελευθερία μας, την αυτοεκτίμησή μας, καταστραφήκαμε οικονομικά, κοινωνικά και συναισθηματικά. Χτυπήσαμε “πάτο”. Φτάσαμε στο σημείο που έπρεπε να διαλέξουμε. Ή θα συνεχίζαμε μέχρι την πλήρη εξαθλίωση και τον θάνατο ή θα αλλάζαμε.
Αφού προσπαθήσαμε μόνοι μας, χωρίς αποτέλεσμα, ζητήσαμε βοήθεια από εκείνους που είχαν βρει τη λύση. Και πήραμε βοήθεια. Σήμερα ζώντας μια καινούργια ζωή είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε αυτό που μας χαρίστηκε, με αυτούς που θέλουν να βρουν ένα καινούργιο τρόπο ζωής».
Στον χώρο της εκδήλωσης μοιράζονταν φυλλάδια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αφορούσαν στον εθισμό, στη συνεξάρτηση, στον αλκοολισμό και στο πως να… καταστρέψετε αποτελεσματικά το παιδί σας.

ert.gr