Την Τετάρτη 23 Μάη στις 7,30 μμ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης   (23ης Οκτωβρίου και Υψηλάντου) οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ του  3ου Διαμερίσματος Λάρισας, στα πλαίσια του γιορτασμού 100 χρόνων από τη ίδρυση του ΚΚΕ, διοργανώνουν συγκέντρωση – εκδήλωση για να τιμήσουν τον αγωνιστή Κομμουνιστή Νίκο Βαλιανάτο.
Ο Νίκος Βαλιανάτος διετέλεσε Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Λάρισας του ΚΚΕ το 1922 και  Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Με τον καθημερινό του αγώνα είχε αποκτήσει μεγάλη επιρροής στις λαϊκές μάζες και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης όχι μόνο στη Λάρισα αλλά και σε όλη την περιοχή.
Το 1925 «ο Γέρος της Εργατικής Βοήθειας» όπως τον αποκαλούσαν, προτάθηκε από το ΚΚΕ ως υποψήφιος Δήμαρχος Λάρισας. Θα ήταν νικητής (έχασε για 40 μόνο ψήφους) αν δεν  υπήρξαν πολλές και ποικίλες μεθοδεύσεις από τα «τζάκια»  των «παλαιών» κομμάτων, που έτρεμαν στην ιδέα η Λάρισα να έχει κομμουνιστή δήμαρχο. Επίσης το Μάρτη του 1926, επί δικτατορίας Πάγκαλου, το ΚΚΕ τον προτείνει για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρ’ ότι εκείνη την εποχή βρίσκονταν εξόριστος σε νησί.
Το 1938, επί βασιλομεταξικής δικτατορίας, ο 71χρονος πλέον Νίκος Βαλιανάτος συλλαμβάνεται ξανά για την πολιτική του δραστηριότητα και ύστερα από άγριο βασανισμό το πρωί της 9ης Αυγούστου θα βρεθεί νεκρός στο πεζοδρόμιο κάτω από τη Γενική Ασφάλεια Αθηνών. Έτσι εκδικήθηκε η δικτατορία τον ακούραστο αγωνιστή Νίκο Βαλιανάτο μια πολύ αγαπητή ηρωϊκή μορφή, ένας από τους πρωτομάρτυρες του Κόμματος μας. Έζησε όλη τη ζωή του τίμια, σεμνά, πλούσια αγωνιστικά. Πηγή φρονηματισμού για τη σημερινή και τις μέλλουσες γενιές.