Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει συλλεχθεί το 93% των δηλώσεων ιδιοκτησίας στις υπό κτηματογράφηση περιοχές εκφράζει η «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Οι περιοχές στις οποίες η προθεσμία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου είναι οι περιφερειακές ενότητες Λήμνου, Λέσβου, Ιθάκης, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου, ενώ στα τέλη Μαρτίου ολοκληρώνεται η συλλογή δηλώσεων και σε Ιωάννινα - Θεσπρωτία.

Το ζητούμενο τώρα είναι η τύχη των πέντε «ορφανών» περιοχών, στις οποίες η κτηματογράφηση δεν έχει ξεκινήσει, με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να έχει αποφασίσει για τη μία, να εξετάζει ακόμα τρεις μέσα στον μήνα και να αναμένει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την τελευταία.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», το ποσοστό των δηλώσεων που συγκεντρώθηκαν μέχρι το τέλος της τελευταίας παράτασης στις υπό κτηματογράφηση περιοχές είχε ανέλθει σε 53,15%.

Αν σε αυτό προστεθούν οι δηλώσεις που συλλέχθηκαν μετά τη λήξη της προθεσμίας, μέσω ραντεβού, το ποσοστό σήμερα ανεβαίνει στο 66,36%.

Οι πιο προωθημένες περιοχές είναι βέβαια εκείνες που ξεκίνησαν πρώτες: για παράδειγμα στις περιφερειακές ενότητες Δράμας και Ξάνθης εκτιμάται ότι οι δηλώσεις καλύπτουν το 98,7% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, στα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος) το 93%, στο Λασίθι το 88,2%, σε Καστοριά και Φλώρινα το 85%, στην Εύβοια το 82,7%, στο Ηράκλειο (η μισή περιφερειακή ενότητα) το 81%, στη Λάρισα το 80%.

Αντίθετα, σε χαμηλά επίπεδα κινείται η συλλογή δηλώσεων στις περιοχές όπου το έργο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019: στις περιφερειακές ενότητες Λήμνου και Λέσβου βρίσκεται στο 21,5%, σε Δυτική Αττική και νησιά στο 34,9%, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη στο 28,5%.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων σε Λήμνο, Λέσβο, Ιθάκη, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, ενώ στο τέλος Μαρτίου ακολουθούν οι περιοχές Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, που είναι και οι τελευταίες.

Ολα αυτά, για τις περιοχές στις οποίες η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2018 έως το καλοκαίρι του 2019. Απομένουν όμως και οι πέντε «ορφανές» ομάδες περιοχών, εκείνες στις οποίες, λόγω αντιδικιών των γραφείων μελετών που τις διεκδίκησαν, δεν έχουν ακόμη ανατεθεί οι συμβάσεις.

«Από αυτές, η σύμβαση για την κτηματογράφηση της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου έχει ήδη εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο και θα κινηθεί η διαδικασία για την υπογραφή της», εξηγεί στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» Στέφανος Κοτσώλης.

«Ακόμα τρεις (σ.σ.: για τις περιφερειακές ενότητες Κέρκυρας - Θεσπρωτίας, Χανίων και του μισού Ηρακλείου) θα εξεταστούν από το διοικητικό συμβούλιο μέσα στον Φεβρουάριο. Τέλος, περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για την τελευταία (σ.σ.: υπόλοιπο Κυκλάδων) καθώς η υπόθεση έχει εκδικαστεί».

Μέσα στον Φεβρουάριο (αν και προς το παρόν η ημερομηνία δεν είναι οριστική) η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θέλει να ξεκινήσει και την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στον Δήμο Αθηναίων. Υπενθυμίζεται ότι στην α΄ φάση κτηματογράφησης, το 2008, στα όρια του Δήμου Αθηναίων υποβλήθηκαν 833.000 δηλώσεις ιδιοκτησίας, που αντιστοιχούν σε 1.261.000 ενεργά ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε 726.000 ακίνητα.

Τέλος, η προανάρτηση των στοιχείων για την περιοχή του Βόλου, που έληγε σήμερα, αποφασίστηκε να πάρει παράταση ενός μήνα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)