Όλες οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στις νεφρικές παθήσεις που αφορούν τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία, θα βρεθούν στο επίκεντρο του Νεφρολογικού Συμποσίου Κεντρικής Ελλάδος, το οποίο θα λάβει χώρα 8-10 Δεκεμβρίου 2017, στο ξενοδοχείο Larissa Imperial, στη Λάρισα.
Το Νεφρολογικό Συμπόσιο 2017, υπό την προεδρεία του Ιωάννη Στεφανίδη, Καθηγητή Παθολογίας - Νεφρολογίας, διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή φορά από την Ακαδημία Νεφρολογίας Κεντρικής Ελλάδος και την Πανεπιστημιακή Νεφρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Ως η κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της Κεντρικής Ελλάδος, πρόκειται και εφέτος να καλύψει σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στις νεφρικές παθήσεις που αφορούν τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία.
Το πρόγραμμα του συμποσίου αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασία όλων των ιατρικών ειδικοτήτων, καθώς θα παρουσιαστούν θεματικές οι οποίες παράλληλα με τη νεφρολογία, αφορούν όλο των φάσμα της Ιατρικής. Επίσης για μια ακόμη φορά, θα δοθεί βήμα σε νεότερους νεφρολόγους, για την παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών με δημιουργική ανταλλαγή απόψεων, η οποία θα υπηρετήσει την ευρύτερη προώθηση της νέας γνώσης με ζωντανό τρόπο.
Διακεκριμένοι επιστήμονες και καθηγητές της Καρδιολογικής, της Γαστρεντερολογικής, της Ενδοκρινολογικής και της Νεφρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λαρίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών του συμποσίου θα παρουσιάσουν τα σύγχρονα δεδομένα για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων και ιδιαίτερα της καρδιακής ανεπάρκειας, τις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος και του ενδοκρινών αδένων σε ασθενείς με νεφροπάθειες.
Ωστόσο στο εφετινό πρόγραμμα συμμετέχουν και εξέχοντες επιστήμονες με καταξιωμένο κλινικό και ερευνητικό έργο στη Νεφρολογία και σε άλλους τομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο διακεκριμένος Ρώσος ερευνητής Dr. Eugeni Solenov από το Ινστιτούτο Κυτταρικής Βιολογίας και Γενετικής της Ακαδημίας Ερευνών της Ρωσίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ.
Ο Dr. Solenov στην ομιλία του, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017, θα αναλύσει όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τη διαπερατότητα του νεφρικού σωληναρίου στο νερό με στόχο να διαφωτίσει την παθογένεια του νεφρογενή άποιου διαβήτη.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, στο πλαίσιο του συμποσίου θα λάβει χώρα και Νοσηλευτική Ημερίδα με θέμα την συμβολή της νοσηλευτικής φροντίδας στις θεραπείες του χρόνιου νεφροπαθή.
Δημόσια συζήτηση για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων
Από το συμπόσιο δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στη μεταμόσχευση νεφρού. Κεντρική θέση έχουν τη δεύτερη ημέρα το βράδυ οι επιστημονικές ομιλίες για τη μεταμόσχευση. Στο πλαίσιο αυτό, και μετά το πέρας του Νεφρολογικού Συμποσίου 2017, στον ίδιο χώρο (Larissa Imperial) και συγκεκριμένα την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, και ώρα 14:00 μ.μ. στο πλαίσιο του προγράμματος η «Πόλη που Μαθαίνει», θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με θέμα «Μεταμοσχεύσεις και Δωρεά Οργάνων».
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων, του Συλλόγου Νεφροπαθών Λάρισας «Ο Άγιος Αχίλλειος» και της Νεφρολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εις αναγνώριση της μείζονος κοινωνικής πρόκλησης που αποτελεί η μεταμόσχευση και η δωρεά οργάνων.
Με την εκδήλωση αυτή, οι διοργανωτές προσβλέπουν στη καλύτερη ενημέρωση -  ευαισθητοποίηση του κοινού και επιπλέον, ευελπιστούν να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας στις δομές που υπηρετούν τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων στη χώρα μας. Τέλος, φιλοδοξούν η δράση αυτή να βοηθήσει ώστε μακροπρόθεσμα να βελτιωθούν οι συνθήκες οργάνωσης και λειτουργίας των εμπλεκόμενων δομών σε συνεργασία με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Απώτερος στόχος της όλης εκδήλωσης είναι η συμβολή σε μια αποτελεσματικότερη και ορθότερη αντιμετώπιση των νεφρικών παθήσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή, η άρτια οργάνωση των δομών υγείας και η συνεργασία σε επιστημονικό επίπεδο όλων των επαγγελματιών υγείας είναι απολύτως απαραίτητη.
Το Νεφρολογικό Συμπόσιο Κεντρικής Ελλάδος μοριοδοτείται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, σύμφωνα με τα κριτήρια της EACCME-UEMS, με 22 Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δικαίωμα παραλαβής πιστοποιητικού με μοριοδότηση έχει κάθε σύνεδρος ιατρός ο οποίος έχει παρακολουθήσει 60% των ωρών του επιστημονικού προγράμματος Δορυφορικά συμπόσια και διαλέξεις επιχορηγούμενα από φαρμακευτικές εταιρίες δεν μοριοδοτούνται. Η καταμέτρηση του χρόνου παρακολούθησης θα γίνεται με τη χρήση αναγνωστών γραμμωτού κώδικα (barcode scanners) στις κονκάρδες των συνέδρων. Η συνολική ώρα παρακολούθησης του επιστημονικού προγράμματος του Συμποσίου αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για τη διάθεση των μορίων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ι.Σ. και του Ε.Ο.Φ.