Από τα χαράματα της Τετάρτης, γύρω στις 5 η ώρα, υπολογίζεται ότι ξανάρχισε η χιονόπτωση στον νομό Λάρισας. Είναι η τρίτη κατά σειρά και ίσως, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, αποδειχθεί η σφοδρότερη.

Ήδη, όμως, πέρα από την ταλαιπωρία των κατοίκων άρχισαν να φαίνονται και οι πρώτες συνέπειες στην τοπική οικονομία. Επιχειρήσεις διακόπτουν την λειτουργία τους ή υπολειτουργούν, η δημόσια διοίκηση «χωλαίνει» καθώς υπάρχουν ασθένειες και δυσκολίες μετάβασης του προσωπικού, ενώ τα εμπορικά καταστήματα έχουν σχεδόν μηδενικούς τζίρους.

Στα σούπερ μάρκετ άρχισαν να λείπουν προϊόντα, όπως τα φρέσκα λαχανικά, καθώς τα προβλήματα της κακοκαιρίας είναι πανελλαδικά και ένα από τα μέτρα της τροχαίας είναι η προληπτική απαγόρευση των μεγάλων φορτηγών στο οδικό δίκτυο. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο τελικός λογαριασμός δεν ήρθε ακόμα.

Στο θέμα της προστασίας από την νέα χιονόπτωση, με κύριο μέλημα της πολιτείας τους ανοιχτούς δρόμους, το έργο επαναλαμβάνεται. Εντός της Λάρισας ο Δήμος προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτές τις βασικές οδικές αρτηρίες, ενώ πολλά είναι τα προβλήματα σε παράδρομους και συνοικίες όπου η κατάσταση δεν ...παλεύεται και το χιόνι παραμένει παγωμένο σε οδοστρώματα και πεζοδρόμια.

Εξίσου μεγάλες είναι οι συνέπειες του χιονιά και σε επίπεδο Θεσσαλίας. Η Περιφέρεια έχει θέσει σε λειτουργία περίπου 100 μηχανήματα στους τέσσερις νομούς προσπαθώντας να διατηρήσει ανοιχτούς τους κυριότερους δρόμους. Η χειρότερη κατάσταση εντοπίζεται στις Σποράδες και κυρίως στην Αλόννησο όπου το νησί παραμένει «θαμμένο» στο χιόνι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Αυτός είναι και ο ανομολόγητος φόβος των αρχών στη Λάρισα και παντού: Το ρεύμα! Οι πληροφορίες από τη ΔΕΗ κάνουν λόγο για οριακή λειτουργία των συστημάτων παραγωγής, λόγω της υπερκατανάλωσης που σημειώνεται τις τελευταίες μέρες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Αν η ΔΕΗ δεν αντέξει καλύτερα να μην σκεφτόμαστε τι θα συμβεί …

Κ.Τ.