Στη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα θα «πέσουν» οι δικηγόροι, μετά την τοποθέτηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρη Βερβεσού στη συνέντευξη Τύπου το πρωί του Σαββάτου.

Ο κ. Βερβεσός αποκάλυψε πως θα συνεδριάσει σήμερα η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων μετά την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να δημιουργηθεί μία επιτροπή επιστημόνων με «μπροστάρηδες» του δικηγόρους.

Από εκεί και πέρα μίλησε για τις αλλαγές από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα θέματα που θα συζητηθούν: «Αυτή είναι από τις πιο σημαντικές ολομέλειες που γίνονται καθώς είναι η πρώτη φορά που είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης μαζί μας και έκανε κάποιες δηλώσεις σε συγκεκριμένα θέματα που του είχαμε δηλώσει, και κατά δεύτερον γιατί έχουμε αποφάσεις από το ΣτΕ για το ασφαλιστικό που αφορά όχι μόνο τους δικηγόρους, αλλά όλη την κοινωνία και θα πρέπει να έχουμε μία άμεση σύνθεση.

Όλο αυτό γίνεται παραμονές του ψηφίσματος των ποινικών κωδίκων και την ίδια μέρα για την ψήφιση για τη διαμεσολάβηση, της ψήφισης του ασύλου, αλλά και για τα θέματα της πρώτης κατοικίας, όπως και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών».

Ενώ για την πρόταση του κ. Προκόπη Παυλόπουλου για τα γλυπτά του Παρθενώνα είπε: «Η ολομέλεια σε μία σημαντική απόφαση που θα πάρει σήμερα, μετά από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλου, μας ζητήθηκε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία μιας ομάδας επιστημονικών φορέων για να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο για την διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα και σ’ αυτή τη προσπάθεια οι Δικηγορικοί Σύλλογοι θα είναι «μπροστάρηδες» γιατί είναι ένα καθαρά νομικό θέμα.

Από τη στιγμή που θα υπάρξουν προσφυγές στα διεθνή δικαστήρια θα κληθούμε να παίξουμε ένα σημαντικό ρόλο. Εμείς αποδεχτήκαμε την πρόκληση και την προτροπή του Προέδρου και θα συζητηθεί σήμερα, αλλά πιστεύω πως ομόφωνα θα δεχθούμε».

Σχετικά με το ασφαλιστικό αναφέρθηκε στο κομμάτι που θα αποκατασταθούν οι αδικίες στον κλάδο των δικηγόρων και το νόμο των 120 δόσεων που έχουν βρεθεί αρκετοί εξ αυτών: «Το δεύτερο θέμα είναι αυτό του ασφαλιστικού. Δίνεται μια ευκαιρία στη νέα Κυβέρνηση να ξαναθέσει το ασφαλιστικό σε νέες βάσεις.

Να αποκατασταθεί η αδικία στον κλάδο των δικηγόρων, να επανορθώσει την κατάσταση και να επανέλθουμε σε ένα καθεστώς που θα υπάρχει μία ασφαλιστική εισφορά κατώτερη που θα πληρώνουν όλοι. Σχεδόν το 1/3 των δικηγόρων έχουν υπαχθεί στο νόμο των 120 δόσεων και πολλοί δεν μπορούν να τα πληρώσουν.

Θα συζητηθούν σήμερα εκτός από το ύψος των εισφορών, η ανταποδοτικότητα στις συντάξεις, η δυσλειτουργία του νέου φορέα. Τα προβλήματα της καθημερινότητας δυστυχώς είναι πολλά για όλη την κοινωνία κι έχουμε μετατραπεί σε ένα κυτίο παραπόνων. Η χώρα είναι αναγκαίο να περάσει σε μία ψηφιακή εποχή».

Για τους ποινικούς κώδικες σημείωσε πως η Ελλάδα τους άλλαξε μετά από εξήντα χρόνια κι έπρεπε να γίνουν αλλαγές: «Από εκεί και πέρα οι ποινικοί κώδικες έχουν επανέλθει στην κανονικότητα. Μετά από μία ταχεία νομοθέτηση λόγω των εκλογών του Ιουνίου, πρέπει να τονίσουμε πως εκκρεμούσε εφτά χρόνια.

Κι αν δεν περνούσε τώρα, πιστεύω πως δεν θα περνούσε ποτέ. Μετά από εξήντα χρόνια έχουμε νέους κώδικες. Ξέρω πως πολλοί αναρωτιούνται για το ποιοι βγαίνουν έξω, αλλά σε όλη την Ευρώπη γίνεται το ίδιο.

Ο νέος κώδικας λύνει θέματα της καθημερινότητας και τώρα έρχεται η νέα Κυβέρνηση για να τα λύσει. Ευτυχώς δεν γίνονται τραγικές τομές, αλλά μερικές. Ανοιχτό όμως παραμένει το θέμα με την απιστία των τραπεζών που λύνεται έτσι ώστε να δίνουν ξανά δάνεια οι τράπεζες».

Σχετικά με το πρόβλημα της διαμεσολάβησης και τον ρυθμό που των δικών στη χώρα ανέφερε: «Πρέπει επίσης να λύσουμε το θέμα της διαμεσολάβησης. Λέγαμε πως θα γίνουν κάποιες τροποποιήσεις έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι δίκες.

Είμαστε όμως σε όλους τους ρυθμούς απονομής από την 20η-24η θέση σε 27 χώρες στην Ευρώπη. Πέσαμε έξω και στους δικονομικούς πολλαπλασιαστές και οι δίκες πηγαίνουν ακόμα πιο πίσω. Πιστεύω πως έτσι δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Ο πολίτης θα επιβαρυνθεί και δεν θα μπορεί να γίνει και διαμεσολάβηση».

Τέλος σχετικά με το νόμο για το άσυλο και το μεταναστευτικό τόνισε πως το πρόβλημα βρίσκεται στην επαναπροώθηση. «Σύμφωνα με το Σύνταγμα απαγορεύεται στις διοικητικές επιτροπές να συμμετέχουν δικαστές. Με τις επιτροπές ασύλου που δημιουργούνται δεν λύνεται το πρόβλημα, όσο επιταχύνεται η διαδικασία του πρώτου και δεύτερου βαθμού τόσους χιλιάδες παράνομους μετανάστες θα έχουμε στη χώρα.

Το πρόβλημα στη χώρα είναι η επαναπροώθηση. Αν δεν λυθεί αυτό θα έχουμε γκέτο σε όλη την επικράτεια. Πρόβλημα όχι μόνο για την κοινωνία, αλλά και για τους ίδιους που στοιβάζονται εκεί.

Δεν είναι αποθήκες ψυχών οι άνθρωποι. Αν δεν λυθεί το θέμα με το «Δουβλίνο 2″ και πολιτικά το θέμα με την Τουρκία, αλλά και τις χώρες που έρχονται δεν θα λυθεί».

tinealarissa.gr