Ο Ελληνο-ελβετικός σύλλογος «Η ΦΙΛΙΑ» που εδρεύει στη Γενεύη, επιθυμώντας να υποστηρίξει την εκπαιδευτική διάσταση της αναβίωσης των παραδοσιακών τυποβαφείων του Τυρνάβου, προμήθευσε στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας δέκα ξύλινες σφραγίδες ακριβή αντίγραφα ξυλοτύπων Τυρνάβου και  αναλώσιμα υλικά  για την υλοποίηση κύκλου βιωματικών εργαστηρίων τυποβαφικής για ενήλικες.
 Ο σκοπός είναι, μέσα από τα εργαστήρια αυτά, να γίνει διάδοση της παλαιάς τεχνικής και εκμάθησή της από ενδιαφερόμενους ενήλικες. Την οργάνωση και επιστημονική ευθύνη αυτών των εργαστηρίων έχει η κ. Φανή Καλοκαιρινού, αρχαιολόγος-λαογράφος, υπεύθυνη του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.
Τα εργαστήρια θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και του Συλλόγου «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας».
Το πρώτο εργαστήριο θα υλοποιηθεί, χωρίς κόστος συμμετοχής, στο Μουσείο, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου,  10:00-12:00.
Κατά την υλοποίηση, οι συμμετέχοντες θα μάθουν στοιχεία για την ιστορία και την εξέλιξη της τυποβαφικής, ενώ το βάρος θα δοθεί στο βιωματικό εργαστήριο, όπου θα προσπαθήσουν να συνθέσουν το δικό τους σταμπωτό.
Είναι η πρώτη φορά που στο Μουσείο θα οργανωθεί εργαστήριο εκμάθησης της παραδοσιακής τεχνικής  αντίστοιχο με αυτά  του Τυρνάβου και το στάμπωμα θα γίνει με τα πρώτα πιστά αντίγραφα μουσειακών ξυλοτύπων και ανεξίτηλες βαφές.
Τα εργαστήρια θα επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα ανακοινώνονται από το Μουσείο.
Δηλώσεις συμμετοχής  για το σεμινάριο στο τηλέφωνο 2410 239446.
Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.