«Όχι» σε οριζόντια στήριξη το πρωτογενούς τομέα ως πληττόμενου από τον κορωνοϊό, είπε το πρωί της Τετάρτης στη βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αναπληρωτή τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Λάρισας κ. Βασίλη Κόκκαλη.

«Δεν θα κάνουμε οριζόντια παρέμβαση και στήριξη στον πρωτογενή τομέα. Γιατί δεν θα κάνουμε; Πάρα πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει συμμετρική επίπτωση στον πρωτογενή τομέα από τον κορωνοϊό» απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης για να συμπληρώσει πως «υπάρχουν προϊόντα τα οποία πάνε εξαιρετικά και θα ήταν απολύτως βλακώδες να πάμε να τους δώσουμε στήριξη».

Νωρίτερα, ο Λαρισαίος πολιτικός είχε επισημάνει πως «σήμερα οι αγρότες περιμένουν να ακούσουν από εσάς (σ.σ. κ. Βορίδη) ένα συνολικό σχέδιο και βραχυπρόθεσμης αντιμετώπισης των συνεπειών του κορωνοϊού, αλλά πολύ πιο σημαντικό, περιμένουν από εσάς, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το μακροπρόθεσμο σχέδιο της ελληνικής γεωργίας, ενόψει της βίαιης μεταβολής των συνθηκών εργασίας στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο.»

Στο ίδιο θέμα, ο κ. Κόκκαλης απευθυνόμενος στο κυβερνητικό στέλεχος υπογράμμισε πως «σας ακούμε να λέτε ότι είμαστε «βλέποντας και κάνοντας», ότι δεν έχουν υποστεί ζημιά οι αγρότες, κάποιοι έχουν υποστεί, κάποιοι δεν έχουν.

Επίσης, σας ακούμε να λέτε για τα 10 εκατομμύρια στους ανθοπαραγωγούς -καλά κάνατε, αλλά τα ανακοινώσατε, δεν τα δώσατε- και για κάποια εκατομμύρια στην παράκτια αλιεία, για τα οποία επίσης καλά κάνατε, αλλά δεν τα έχετε δώσει ακόμα. Πότε θα είστε έτοιμος για ένα συνολικό σχέδιο, για παράδειγμα, για την κτηνοτροφία;

Πριν την Κυριακή των Βαΐων σας ακούσαμε να λέτε ότι σύντομα θα δούμε τι ζημιά έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι και θα προχωρήσουμε. Προχθές -νομίζω η Υφυπουργός- ανέφερε ότι μετά την Πρωτομαγιά θα δούμε τη ζημιά που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι. Εν πάση περιπτώσει, πότε θα είστε έτοιμοι; Φέτος ή του χρόνου; Πότε;

Και μέχρι να αποφασίσετε, δεν πληρώνετε τις εκκρεμότητες ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις; Με ποια τακτική; Με ποιο κριτήριο επιλέγετε κάποια συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία -δεν αντιλέγω- σίγουρα έχουν υποστεί ζημιά; Δεν έχει υποστεί ζημιά και το αμύγδαλο; Δεν έχει υποστεί ζημιά και ο τομέας του οίνου, το κρασί, οι αμπελουργοί;

Ποιο είναι το σχέδιο αυτή τη στιγμή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να διαπιστώσετε τις ζημιές; Έχετε συστήσει κάποιες επιτροπές; Έχετε πει «ελάτε εδώ, ρε παιδιά, να δούμε τι ζημιά έχει υποστεί από τον κορωνοϊό, άμεση ή έμμεση ή αργότερα»; Ποιο είναι αυτό το σχέδιο; Από τα 150 εκατομμύρια του κ. Σταϊκούρα είπατε ότι θα πάνε μόνο τα 10 εκατομμύρια στην ανθοπαραγωγή και τα 15 εκατομμύρια στην παράκτια αλιεία. Διορθώστε με, αν κάνω λάθος.»

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ

Σε ότι αφορά το καθ’ αυτού αντικείμενο της επίκαιρης ερώτησης του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Βορίδης παραδέχθηκε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τους αγρότες από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, αποδίδοντας ωστόσο την κωλυσιεργίαστο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Ο κ. Κόκκαλης από την πλευρά του πως η καθυστέρηση αυτή έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία, καθώς «η πανδημία του κορωνοϊού βρήκε τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Τον βρήκε με κόστος παραγωγής ιδιαίτερα αυξημένο, τον βρήκε να περιμένει αποζημιώσεις από το 2019 από τον ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ από το 2017.

Όμως, βρήκε και τον κτηνοτρόφο να έχει υποστεί ένα σοβαρότατο πλήγμα στο εισόδημά του, όπως και τον αλιέα, αλλά και τον μελισσοκόμο. Είναι αδήριτη η ανάγκη ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου για την πρόσβαση στη ρευστότητα» κατέληξε