Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης απεύθυνε χαιρετισμό στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017, στα Ιωάννινα.
Στην ομιλία του ο υφυπουργός ανέφερε: «Η μελισσοκομία αποτελεί σημαντικό τμήμα του πρωτογενούς τομέα, με την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια η μελισσοκομία στην Ελλάδα ακολουθεί μια σταθερά αναπτυξιακή πορεία. Τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της μέλισσας, όπως το μέλι, o βασιλικός πολτός και η γύρη διακρίνονται για την υψηλή θρεπτική τους αξία, ενώ η πρόπολη και το κερί αξιοποιούνται για τις θεραπευτικές και καλλυντικές τους ιδιότητες.
Στις αρμοδιότητές μου στο Υπουργείο περιλαμβάνεται η Φυτική Παραγωγή. Παρά το γεγονός ότι πολλές φορές σχηματίζεται η λανθασμένη εντύπωση ότι οι αγρότες και οι μελισσοκόμοι έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, η πραγματικότητα και τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι μεταξύ των δραστηριοτήτων αυτών εμφανίζονται ισχυρές θετικές συνέργειες. Με απλά λόγια, τα καλλιεργούμενα φυτά προσφέρουν τη γύρη τους στις μέλισσες και οι μέλισσες ανταποδίδουν επιτελώντας το κρίσιμο έργο της επικονίασης των φυτών. Συγκεκριμένα, έχει καταγραφεί ότι το 76% της παραγωγής τροφίμων για τον άνθρωπο εξαρτάται από τη μελισσοκομία, ενώ το 84 % των φυτικών ειδών που καλλιεργούνται στην Ευρώπη εξαρτώνται από την επικονίαση. Χωρίς αυτή την αλληλεπίδραση θα απειλούνταν τόσο η αγροτική παραγωγή όσο και η διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Σίγουρα υπάρχουν και προβλήματα, όπως το μικρό μέγεθος των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων, το υψηλό κόστος παραγωγής, οι ασθένειες των μελισσοσμηνών, οι θάνατοι από ψεκασμούς καλλιεργειών και ο ανταγωνισμός από την εισαγωγή μελιού.
Όπως προανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την παρούσα ηγεσία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε με τη συνδρομή και τη διαβούλευση με τους φορείς της Μελισσοκομίας να επιλυθούν τα δίκαια αιτήματα του δυναμικού αυτού κλάδου. Επιπλέον θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε με την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου και την καθιέρωση του ηλεκτρονικού τιμολογίου να μειωθούν τα φαινόμενα ελληνοποίησης μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης.
Τελειώνοντας θέλω να σας καλέσω να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που προσφέρει το Υπουργείο μέσω του νέου θεσμικού πλαισίου για την οργάνωση των παραγωγών. Η δημιουργία συλλογικών σχημάτων είναι η λύση για την ισχυροποίηση του κλάδου, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την καλύτερη διαπραγμάτευση με τις αλυσίδες λιανεμπορίου και την παραγωγή εμπορικών σημάτων που θα εμπιστεύεται και θα προτιμά ο Έλληνας και ο Ευρωπαίος καταναλωτής».