«Ο “νόμος Παρασκευόπουλου” που επιτρέπει τις μαζικές αποφυλακίσεις κρατουμένων, ανεξαρτήτως του αδικήματος που έχουν τελέσει, θεσπισμένος από τις πρώτες κιόλας ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά μια μόνιμη χαίνουσα πληγή για την ασφάλεια του πολίτη. Πρόκειται για ζοφερή πραγματικότητα την οποία αντιλαμβάνονται όλοι, πλην των καθ’ ύλην αρμοδίων υπουργών, οι οποίοι, με κυνικό σχεδόν τρόπο, επαναλαμβάνουν ότι έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους, παρά τα επαναλαμβανόμενα εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα κατά φιλήσυχων πολιτών».

Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτηση του στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή για τον  “νόμο Παρασκευόπουλου”.
Αφορμή, για την ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου, αποτέλεσαν τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας (ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου στην «Καθημερινή», 29.04.18).

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλιτεύει το γεγονός ότι σε προηγούμενη απάντησή του ο κ. Κοντονής (17.01.18) δεν γνωστοποίησε τα στοιχεία που ζητήθηκαν «για τη φύση των αδικημάτων των αποφυλακισθέντων, όπως επίσης και για τον αριθμό αυτών που έχουν υποτροπιάσει μετά την αποφυλάκισή τους, έχοντας διαπράξει κάποια εγκληματική ή παράνομη ενέργεια». Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει «τέτοια συμπεριφορά, σε κάθε περίπτωση, δεν συνάδει με τη φιλοσοφία του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε μια αστική δημοκρατία».
Να σημειωθεί ότι τα δημοσιευθέντα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι «με τον “νόμο Παρασκευόπουλου” έχουν αποφυλακισθεί πάνω από 12.000 κρατούμενοι, από τους οποίους 4.027 το 2017, ενώ συνεχίζουν να αποφυλακίζονται σταθερά γύρω στους 430-450 μηνιαίως. Επιπλέον, είναι εκατοντάδες όσοι εξήλθαν των φυλακών, αν και είχαν τελέσει σοβαρές εγκληματικές πράξεις. Συγκεκριμένα αποφυλακίσθηκαν 320 άτομα για ληστείες, 50 για σύσταση εγκληματικών οργανώσεων, 41 για ανθρωποκτονίες, 39 για εγκλήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας και 35 για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας».
Ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «το δήθεν προοδευτικό προσωπείο το οποίο ενδύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρα από την έξαρση της εγκληματικότητας που προκαλεί, και την οποία πληρώνει με βαρύ τίμημα η ελληνική κοινωνία, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση και με τις διεθνείς πρακτικές, που επιβάλουν αυστηρότατη πολιτική απέναντι στη βαριά εγκληματικότητα, σε αντίθεση με την ελαφρά». 
Καταλήγοντας, ο κ. Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό:
1.    Αν διαθέτει στοιχεία για τους λόγους που είχαν καταδικασθεί και εγκλειστεί στις φυλακές οι αποφυλακισθέντες που έκαναν χρήση του “νόμου Παρασκευόπουλου”. Αν ναι, γιατί δεν τους γνωστοποίησε στην απάντησή του (αρ. πρωτ. 829, 17.01.18) και αν όχι, είναι ψευδή τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, και παραπέμπουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
2.    Αν διαθέτει στοιχεία για τον αριθμό των συλληφθέντων για εγκληματικές πράξεις που είχαν αποφυλακισθεί προηγουμένως με βάσει τις διατάξεις του “νόμου Παρασκευόπουλου”.
3.    Αν αληθεύει το δημοσίευμα που αναφέρεται σε αποφυλακίσεις 430-450 φυλακισμένων μηνιαίως, λόγω του “νόμου Παρασκευόπουλου”.
4.    Αν συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η αποφυλάκιση ακόμη και όσων έχουν τελέσει βαριά εγκλήματα, όπως σύσταση συμμορίας, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ανθρωποκτονίες κ.λπ. δεν αυξάνει την εγκληματικότητα και δεν συνιστά απειλή για την ασφάλεια των πολιτών.
5.    Αν σκοπεύει, τελικώς, να καταργήσει τον “νόμο Παρασκευόπουλου”.