«Την ώρα που στην Αλβανία οργιάζει η αυθαιρεσία της κυβέρνησης Ράμα εναντίον των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, καταπατώντας ευθέως τα δικαιώματα της εθνικής μειονότητας, απαλλοτριώνοντας περιουσίες των ομογενών μας και επιβάλλοντας κλίμα τρομοκρατίας με στόχο της εκδίωξή τους από τις εστίες τους, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιλέγει να μην απαντήσει στα σοβαρά ερωτηματικά για τη δολοφονία του ομογενούς Κατσίφα και τη στάση της ΕΛΑΣ.

Οι ερωτήσεις που θέσαμε ήταν συγκεκριμένες και σαφείς. Αντί, όμως, απαντήσεων λάβαμε ένα λακωνικό και γενικόλογο σημείωμα. Ως εκ τούτου, έχουμε κάθε δικαίωμα να αναρωτηθούμε αν υπάρχει κεντρική γραμμή από την κυβέρνηση να θαφτεί η υπόθεση της δολοφονίας του βορειοηπειρώτη, οι συνθήκες της οποίας βρίσκονται ακόμη στο σκοτάδι; Σε κάθε περίπτωση, δεν θα αφήσουμε η υπόθεση να ξεχαστεί, ούτε θα δώσουμε άφεση αμαρτιών σε όσους συμπεριφέρθηκαν κατά τρόπο τουλάχιστον απαράδεκτο, δικαιολογώντας την αλβανική βαρβαρότητα».

Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση της υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγας Γεροβασίλη σε σχετική του ερώτηση για τη δολοφονία Κατσίφα.
Ο κ. Χαρακόπουλος είχε ζητήσει να πληροφορηθεί:
«1. Ποιες ήταν οι ‘‘πηγές της ΕΛΑΣ’’ που διέρρευσαν τα περί εμπλοκής του Κ. Κατσίφα σε διακίνηση ναρκωτικών και οι οποίες διαβεβαίωναν ότι η δολοφονία του δεν είχε σχέση με την ανάρτηση της ελληνικής σημαίας στο χωριό του, κάτι που υποστήριξε και η αλβανική πλευρά; Προτίθεστε να ζητήσετε άμεσα τη διενέργεια ΕΔΕ για την απόδοση ευθυνών;
2. Τι προβλέπεται από τις διακρατικές συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο όταν υπήκοος μιας χώρας δολοφονείται από τις αστυνομικές αρχές άλλης; Ποια η επίσημη ενημέρωση που είχατε για το συμβάν και σε ποιες ενέργειες προβήκατε ώστε να πεισθούν οι αλβανικές αρχές να συμμετάσχουν Έλληνες εμπειρογνώμονες στη διαλεύκανση των συνθηκών της δολοφονίας του Κ. Κατσίφα; Για ποιο λόγο επετράπη ο Έλληνας ιατροδικαστής να κάνει αυτοψία της σορού μόνον για ένα 5λεπτο, και αφού είχαν αλλοιωθεί τα στοιχεία επ’ αυτής;
3. Προτίθεσθε να καταγγείλετε τις αρχές της Αλβανίας για τον τρόπο που χειρίστηκαν το όλο θέμα και την άρνησή τους να παράσχουν, ως όφειλαν, στην Ελλάδα τη δυνατότητα να έχει άμεση ενημέρωση, καθώς ο δολοφονηθείς ομογενής ήταν Έλληνας υπήκοος;».
Στα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα η κ. Γεροβασίλη απάντησε ως εξής:
«Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σας γνωρίζουμε ότι, η Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4249/2014 (Φ.Ε.Κ. Α' - 73), είναι αρμόδια για την εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης, ευταξίας και απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών, την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος, καθώς και την προστασία του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης. Στο πλαίσιο αυτό, από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας εκδηλώνονται όλες οι επιβαλλόμενες, κατά περίπτωση, ενέργειες, σε συνεργασία με τους/τις, κατά λόγο αρμοδιότητας, εθνικούς/ες, ευρωπαϊκούς/ες και διεθνείς συναρμόδιους/ες Φορείς, Υπηρεσίες και Αρχές, αντίστοιχα».