«Οι τευτλοπαραγωγοί εύλογα ζητούν να τηρείται ένα σαφές χρονοδιάγραμμα τόσο στην παραλαβή των τεύτλων όσο και στις πληρωμές. Η απάντηση του κ. Αραχωβίτη, όμως, για τον χρόνο πληρωμής των τευτλοπαραγωγών παραπέμπει στη σύμβαση που υπογράφουν οι τευτλοκαλλιεργητές. Αυτό, σύμφωνα με τους παραγωγούς, σημαίνει πληρωμή έως το τέλος του έτους.

Αν τα αρμόδια Υπουργεία αντιλαμβάνονται τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται, καθώς η χρονιά εκπνέει και ακόμη να πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί! Το σίριαλ που ζουν οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια, μέχρι να πληρωθούν δεν πρέπει να επαναληφθεί».

Τα παραπάνω αναφέρει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρου Αραχωβίτη, σε ερώτηση που είχε υποβάλλει, σχετικά με τις καθυστερήσεις που υπήρξαν φέτος στην παραλαβή των τεύτλων και τα προβλήματα ρευστότητας της ΕΒΖ.
Στην ερώτησή του, ο Θεσσαλός πολιτικός, αναφερόταν στην έκδηλη ανησυχία των τευτλοπαραγωγών της Λάρισας για την καθυστερημένη έναρξη της παραλαβής των τεύτλων, η οποία εντεινόταν λόγω των αόριστων απαντήσεων και της απουσίας συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος από τη διοίκηση της ΕΒΖ. Ζητούσε δε να ενημερωθεί για την φημολογούμενη έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης της ΕΒΖ, καθώς και για τις ενέργειες των αρμόδιων υπουργείων για τη λύση των προβλημάτων.
Στην απάντησή του ο κ. Αραχωβίτης αναφέρει ότι λόγω του ότι η ΕΒΖ είναι υπό καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της μέχρι και τις 03.01.2019, υπάρχει επιφύλαξη από εταιρείες παροχής ενέργειας και μεταφοράς για συνεργασία με την ΕΒΖ, με συνέπεια να καθυστερήσει η επεξεργασία τεύτλων στα εργοστάσιά της. Σε ότι αφορά στους όρους αγοράς/παραλαβής τεύτλων από την ΕΒΖ καθώς και στην πληρωμή των παραγωγών, σημειώνει ότι περιλαμβάνονται στη σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ ΕΒΖ και τευτλοπαραγωγών, ενώ για το θέμα της πώλησης της ΕΒΖ παραπέμπει στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.