«Εδώ και πολύ καιρό, επανερχόμαστε με ερωτήσεις και παρεμβάσεις για την εξωφρενική κατάσταση που επικρατεί σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα λόγω της δράσης τραμπούκων, που καλύπτονται από τον περίφημο νόμο για το άσυλο. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για διδάσκοντες, διοικητικό προσωπικό και, κυρίως, φοιτητές είναι κυριολεκτικά εφιαλτική από το καθεστώς του φόβου που έχει επιβληθεί». Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα.
Το στελεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ερώτησή του στηλίτεύει τη στάση της κυβέρνησης, καθώς, όπως επισημαίνει, «παρ΄ όλο που οι ερωτήσεις μας εδράζονται σε επώνυμες καταγγελίες, από το ΑΠΘ, το ΟΠΑ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και αλλού, οι απαντήσεις που λαμβάνουμε από τους αρμόδιους υπουργούς είναι πάντοτε αρνητικές ακόμη και απαξιωτικές, ενώ επιμένουν, κατά τρόπο εμμονικό, στη διατήρηση της απολύτως αποτυχημένης νομοθεσίας περί του ασύλου της ασυδοσίας. Η πραγματικότητα, όμως, δεν μπορεί να κρυφτεί “κάτω από το χαλί” και η κατάσταση εκτραχύνεται προϊόντος του χρόνου».
Και το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνει ως απόδειξη των ανωτέρω την «αποκαλυπτική επιστολή του αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προς τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, κ. Μάνου Στεφανίδη, για τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Τα γεγονότα που περιγράφονται είναι, κυριολεκτικά, απαράδεκτα όχι για Πανεπιστημιούπολη, αλλά εν γένει για ευνομούμενη χώρα: ένοπλες ληστείες, απειλή βίας, οργανωμένες συμμορίες, εκβιασμοί, τρόμος ανάμεσα σε όσους εργάζονται και φοιτούν στην Πανεπιστημιούπολη. Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται η παντελής αδιαφορία εκ μέρους της Πολιτείας να επιλύσει το πρόβλημα που γιγαντώνεται, αφήνοντας μόνους τους φοιτητές, διδάσκοντες και διοικητικό προσωπικό να αντιμετωπίζουν εγκληματικά στοιχεία, που οπλοφορούν και επιβάλουν την κυριαρχία τους».
Ο κ. Χαρακόπουλος,σημειώνει ότι «δεν μπορούμε παρά να συνυπογράψουμε αυτά που ο κ. Στεφανίδης υποστηρίζει, γράφοντας ότι ‘‘η συγκάλυψη των αλλεπάλληλων κρουσμάτων βίας εξισούται με συνενοχή όλων ημών των εχόντων την ηθική αλλά και τη νομική ευθύνη. Πίσω από το αδειανό πουκάμισο ενός διάτρητου ‘‘ασύλου’’ ανεχόμαστε αποθρασυμένους εγκληματίες’’».
Κατόπιν τούτων, ο Θεσσαλός πολιτικός, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν:
1. Αν αληθεύουν οι καταγγελίες του αν. καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Μάνου Στεφανίδη για την ανεξέλεγκτη δράση των εγκληματικών στοιχείων στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, και αν ναι, γιατί ως τώρα η Πολιτεία δεν έχει παρέμβει για την επίλυση του προβλήματος, αφήνοντας όσους βρίσκονται στην Πανεπιστημιούπολη, ιδίως μόλις νυχτώσει, στο έλεος των παρανόμων.
2. Αν επιμένουν να θεωρούν τον «νόμο-Γαβρόγλου» για το άσυλο ως πετυχημένο, παρά το γεγονός, ότι, σύμφωνα με τις συνεχείς καταγγελίες φοιτητών και διδασκόντων από πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα, λειτουργεί μόνον ως το ιδανικό περιβάλλον για τη δράση παράνομων και εγκληματικών στοιχείων στους χώρους των ΑΕΙ.