Στην έξαρση των εθνικισμών στα Βαλκάνια, την εξ ανατολών απειλή, αλλά και τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων αναφέρθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Λάρισας κ. Απόστολο Βερέμη να απευθύνει χαιρετισμό στη χοροεσπερίδα του Συνδέσμου. 
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας -και με την ιδιότητα του εφέδρου αξιωματικού- στην κατάμεστη αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Λάρισας, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Οι έφεδροι αξιωματικοί είναι πάντα “με το όπλο παρά πόδα” για την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα έχουμε επιδείνωση στο μέτωπο των εθνικών μας θεμάτων. Ο εξ ανατολών γείτονας, ο πρόεδρος της Τουρκίας, έθεσε μια σειρά μονομερών αξιώσεων κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και μάλιστα από το προεδρικό Μέγαρο. Στην Αλβανία, ο πρωθυπουργός της Έντι Ράμα, που ξεκίνησε ως δημοκράτης και έχει εξελιχθεί σε ακραίο εθνικιστή, θέτει ανύπαρκτα ζητήματα, Τσάμηδων και Τσαμουριάς, αμφισβητώντας ελληνικά εδάφη στην Ήπειρο. Στα βόρεια σύνορά μας οι Σκοπιανοί επιμένουν να σφετερίζονται την ιστορία μας παραχαράσσοντάς την. Ενώ ήρθαν στη βαλκανική 1.000 χρόνια μετά τον Μέγα Αλέξανδρο υποστηρίζουν ότι είναι απόγονοί του και κληρονόμοι της Μακεδονίας. Οι έφεδροι, αλλά και κάθε Έλληνας πατριώτης, δεν μπορούμε να δεχτούμε την παραχάραξη την ιστορία μας και το σφετερισμό της. Γι’ αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι στην εξωτερική πολιτική, στα εθνικά θέματα, δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες. Επιβάλλεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όσους έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης».