«Η δημογραφική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας συνιστά ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα απ’ όλα όσα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία, αν επιθυμούμε να διατηρηθεί ο ελληνισμός και στο μέλλον». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή το ορισμό του στη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό που συγκροτήθηκε με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση.
Ο κ. Χαρακόπουλος  στη δήλωσή του σημειώνει ακόμη τα εξής: «Η φθίνουσα πληθυσμιακή μας τάση, η δραματική αύξηση του μέσου ορίου ηλικίας, ο τεράστιος αριθμός νέων ανθρώπων που δεν τεκνοποιούν, συνιστούν μια ωρολογιακή βόμβα που επηρεάζει κάθε τομέα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό σύστημα.
Δυστυχώς, όλα τα στοιχεία στο δημογραφικό χάρτη της Ελλάδας είναι εξαιρετικά αρνητικά και άκρως ανησυχητικά. Μόνον το γεγονός ότι ήδη οι θάνατοι που καταγράφηκαν κατά το περασμένο έτος ήταν σχεδόν κατά 30 χιλιάδες περισσότεροι από τις γεννήσεις, καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αν σε αυτό προσθέσουμε τη μαζική μετανάστευση των νέων μας στο εξωτερικό, λόγω της υψηλής ανεργίας, την απροθυμία των Ελλήνων να τεκνοποιήσουν λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και των αρνητικών στερεοτύπων που για χρόνια είχαν επικρατήσει, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι για να αντιστραφεί ο κατήφορος απαιτείται επειγόντως ένας μακροχρόνιος και στοχευμένος σχεδιασμός. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστώ, προσδοκώντας ότι ως Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα καταλήξουμε σε μια ολοκληρωμένη πρόταση, η υλοποίηση της οποίας θα συνδράμει ουσιαστικά στην άμβλυνση του Δημογραφικού προβλήματος».
Σύμφωνα με την Απόφαση του Προέδρου της Βουλής, η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό θα πρέπει να υποβάλει την Έκθεσή της στις 31 Οκτωβρίου 2017.