«Η Ελλάδα οφείλει, χωρίς να παραβλέπει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, να βρίσκει τρόπους να στηρίζει εμπράκτως τους Έλληνες της ομογένειας, ιδιαίτερα αυτούς που βρίσκονται σε δυσμενή θέση λόγω συγκεκριμένων συνθηκών.

Το να μην αναγνωρίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών η ιδιόμορφη κατάσταση που έχουν περιέλθει οι Έλληνες της Κριμαίας, λόγω γεγονότων για τα οποία δεν φέρουν ευθύνη οι ίδιοι, και να εμφανίζεται ότι όλα βαίνουν καλώς, είναι τουλάχιστον αποποίηση ευθυνών. Φοβούμαστε ότι και σε αυτήν την περίπτωση, η ισχυριζόμενη από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό συνδρομή της κυβέρνησης στους ομογενείς μας είναι μόνον στα λόγια».

Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, σε σχετική του ερώτηση.
Υπενθυμίζεται ότι το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε απευθύνει ερώτηση προς το υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας να διευκολυνθούν οι Έλληνες της Κριμαίας να επισκέπτονται την Ελλάδα, καθώς μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, αυτό καθίσταται σχεδόν αδύνατο, λόγω της αδυναμίας πρόσβασης στις ελληνικές προξενικές αρχές στην Ουκρανία και έλλειψης των ουκρανικών εγγράφων.
Στην απάντησή του προς τον κ. Χαρακόπουλο, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει:
«Όπως είναι γνωστό, η χώρα μας υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Ουκρανίας και ακολουθεί πολιτική μη αναγνώρισης της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας. Συνεπεία του γεγονότος αυτού είναι ότι η αρμοδιότητα για την εξέταση αιτημάτων θεωρήσεων κατοίκων της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης ανήκει στις αρμόδιες Προξενικές Αρχές της Ουκρανίας, όπως συνέβαινε και πριν την προσάρτηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης στην Ρωσική Ομοσπονδία.
Η πρακτική αυτή, η οποία ακολουθείται για τους προεκτεθέντες λόγους, με βάση και τον σεβασμό της χώρας στο Διεθνές Δίκαιο και τα ισχύοντα περί θεωρήσεων σε πλαίσιο Schengen δεν συνιστά απαγόρευση εισόδου στην χώρα μας των κατοίκων της Κριμαίας, πολλώ μάλλον των ομογενών μας.
Επιπροσθέτως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πλέον, οι κάτοχοι ουκρανικών βιομετρικών διαβατηρίων, άρα και όσοι κάτοικοι της Κριμαίας τα διαθέτουν, δύνανται να ταξιδεύσουν στον χώρο Schengen άνευ θεωρήσεων.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι συνδράμει εμπράκτως τους ομογενείς, με όσα μέσα διαθέτει, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και τις συμβατικές υποχρεώσεις της, και θα συνεχίσει να το πράττει».

(*) Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Κριμαίας, ομογενή βουλευτή, Ιωάννη Σόνους και την πρόεδρο της «Ελληνικής Νεολαίας Ρωσίας» Ευγενία Ποπόβα, που του έθεσαν το θέμα της βίζας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα.