«Ανέτοιμη και ανεπαρκής εμφανίζεται η Κυβέρνηση, για ακόμη μια φορά. Μετά από αναμονή τριών χρόνων για την έναρξη του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» και τις επανειλημμένες αναβολές, η κυβέρνηση αποδεικνύει για πολλοστή φορά την ανικανότητα της να λειτουργήσει το κράτος και να απορροφήσει ευρωπαϊκά χρήματα που περιμένουν ανεκμετάλλευτα για χρόνια».

Τα παραπάνω τονίζει, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτηση που συνυπογράφει προ τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη με αφορμή τις καθυστερήσεις και αναβολές στην έναρξη λειτουργίας του συστήματος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έχει κατ’ επανάληψη θέσει το θέμα δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε δήλωσή του σημειώνει ότι «η ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης είναι παροιμιώδης. Μετά από αλλεπάλληλες εξαγγελίες και διαψεύσεις έναρξης του προγράμματος τώρα όλοι ελπίζουν σε ένα θαύμα στις 19 Μαρτίου. Μακάρι!».
Στην ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Τρικάλων κ. Κώστα Σκρέκα, υπογραμμίζεται ότι «40.000 μικρά νοικοκυριά και χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής παρακολουθούν με απόγνωση τις ερασιτεχνικές και ανερμάτιστες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να βάλουν σε λειτουργία ένα πληροφοριακό σύστημα που θα υποδεχθεί τις χιλιάδες αιτήσεις των υποψήφιων δικαιούχων.
Η τελική ανακοίνωση για την έναρξη της εφαρμογής στις 28 Φεβρουαρίου 2018 ήρθε δυστυχώς μαζί με τα ευτράπελα της διαρροής των Παραρτημάτων στο διαδίκτυο πριν την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.
Με δεδομένο ότι οι αιτήσεις υποβολής απαιτούν τη λειτουργία της πλατφόρμας του Πληροφοριακού Συστήματος βρισκόμαστε σε αναμονή ενός αναλυτικού εγχειριδίου, καθώς το υπάρχον περιέχει ελλείψεις και λάθη ενώ απαιτούνται διευκρινήσεις σε τεχνικά θέματα όπως η ένταξη των κτιρίων με αυθαιρεσίες.

Επίσης χωρίς διευκρίνιση παραμένει το αν απαιτείται ή όχι βεβαίωση μηχανικού κατά τις διατάξεις του ν.4495/2017 για τη νομιμότητα του κτιρίου (όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα) καθώς και ο ακριβής τύπος. Διευκρινήσεις επίσης απαιτούνται στο ζήτημα των λεπτομερειών της «ριζικής ανακαίνισης κτιρίου» (Παράρτημα VI του οδηγού) αφού δεν είναι σαφή στον Οδηγό τα κριτήρια ελέγχου της ριζικής ανακαίνισης .
Μεγάλο πρόβλημα επίσης αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι που είχε εγκριθεί η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους με το προηγούμενο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ΄ οίκον»,oι οποίοι δεν γνωρίζουν αν η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη χρηματοδότηση των εγκεκριμένων αιτήσεων τους ή αν θα πρέπει να επανυποβάλλουν εκ νέου φάκελο στο νέο πρόγραμμα.
Η πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος όμως παραμένει ανενεργή και όσες φορές κι αν φαινομενικά τέθηκε σε λειτουργία, το σύστημα τελικά κατέρρευσε. Το υπουργείο επικαλείται «τεχνικές δυσλειτουργίες και θέματα συμβατότητας των πληροφοριακών συστημάτων ασφαλείας» αλλά ουσιαστικά δεν μπορεί να δώσει λύση στην νέα αναμονή των πολιτών.
Κατόπιν τούτων οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν να πληροφορηθούν από τον αρμόδιο υπουργό:
1.    Ποιοι είναι οι λόγοι των συνεχών αναβολών και των καθυστερήσεων στη λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος και για ποιο λόγο τόσα χρόνια δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα η ηλεκτρονική πλατφόρμα;
2.    Θα υπάρξει μηχανισμός υποστήριξης των πολιτών και των επαγγελματιών, με τη δημιουργία helpdesk, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το κοινό της εφαρμογής;
3.    Ποια η τύχη των παλιότερων δικαιούχων, που οι ενώ οι αιτήσεις τους έχουν εγκριθεί δεν διαφαίνεται πρόοδος στην χρηματοδότησή τους;