«Μέσα σε ένα πανθομολογούμενο κλίμα όξυνσης της εγκληματικότητας και της ανομίας σε ολόκληρη τη χώρα, εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας, αυξάνονται, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του Τύπου, και οι καταλήψεις κτιρίων. Και σ’ αυτήν την περίπτωση, διαπιστώνεται τόσο η απροθυμία των αρμόδιων υπουργείων να δώσουν λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα, που ενισχύει το αίσθημα της γενικευμένης ανομίας, όσο και η έλλειψη διάθεσης να παραθέσουν τα επίσημα στοιχεία για το εύρος των καταλήψεων, παρά το γεγονός ότι έχουν ερωτηθεί επανειλημμένως, μέσω κοινοβουλευτικών ερωτήσεων». Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του που απευθύνει προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα και τον υπουργό Δικαιοσύνηςκ. Σταύρο Κοντονή.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέρχεται στο ζήτημα των κτιρίων που βρίσκονται υπό κατάληψη, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν έως σήμερα δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις,επικαλούμενοςδημοσιεύματα (Ελεύθερος Τύπος, 22.06.17) σύμφωνα με τα οποία τα επίσημα στοιχεία που διαθέτουνστελέχη της ΕΛΑΣ δείχνουν ότι «καθημερινά μεγαλώνει ο κατάλογος των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη, από διάφορες ομάδες αναρχικών και αντιεξουσιαστών. Όπως σημειώνει τοσυγκεκριμένο άρθρο, αυτήν την χρονική περίοδο τελούν υπό κατάληψη συνολικά 39 κτίρια μόνον στην Αττική, εκ των οποίων 20 δημόσια, 4 ιδιωτικά, 14 κτίρια δημόσια και ιδιωτικά –τα οποία αναφέρονται ένα προς ένα μαζί με την χρονολογία που ξεκίνησε η κατάληψή τους-, ενώ εκκρεμούν 10 εισαγγελικές εντολές εκκένωσης των καταλήψεων, οι οποίες δεν εκτελούνται λόγω απροθυμίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης».
Ο κ. Χαρακόπουλος υπενθυμίζει ότι για το θέμα έχει επανειλημμένως αναφερθεί στο παρελθόν, όπως με την ερώτησή του στις 24 Απριλίου 2017, αλλά «δυστυχώς, τόσο η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή όσο και αυτή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, δεν έδιναν το παραμικρό στοιχείο για τα υπό κατάληψη κτίρια αλλά ούτε για τις εισαγγελικές παρεμβάσεις. Οι “μη” απαντήσεις τις οποίες λάβαμε εκτός του ότι απαξιώνουν την κοινοβουλευτική διαδικασία, δημιουργούσαν την εύλογη εντύπωση ότι σ’ αυτές ενυπήρχε πρόθεση συγκάλυψης του προβλήματος, την οποία και καταγγείλαμε».
Κατόπιν τούτων, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:
•    Αν αληθεύει ότι υπάρχουν επίσημες καταγραφές της ΕΛΑΣ που αναφέρουν ότι στο κέντρο της Αθήνας και περιφερειακά βρίσκονται 39 κτίρια υπό κατάληψη και ότι για δύο από αυτές τις καταλήψεις υπάρχουν υποψίες διάπραξης αξιόποινων πράξεων.
•    Αν αληθεύει ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα 10εισαγγελικές αποφάσεις για εκκενώσεις κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη στην Αττική οι οποίες μένουν ανεκτέλεστες; Αν ναι ποιος είναι ο λόγος και από πού θα αναζητηθούν οι ευθύνες.
•    Αν υπάρχουν επίσημες καταγραφές της ΕΛΑΣ για τα υπό κατάληψη κτίρια, ποιος είναι ο λόγος που στην προηγούμενη σχετική ερώτησή μας (24 Απριλίου 2017) που ζητούσαμε στοιχεία για τον αριθμό τωνκαταλήψεωνκαι των σχετικών εισαγγελικών εντολών εκκένωσής τους, δεν μας δόθηκε κανένα στοιχείο.
•    Πόσα και ποια είναι τα υπό κατάληψη κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα και πόσες οι εισαγγελικές εντολές που έχουν εκδοθεί για εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων και πόσες από αυτές έχουν εκτελεσθεί.
Τέλος ζητά να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα για τις καταλήψεις κτιρίων και οι εισαγγελικές εντολές για την εκκένωσή τους.