«Η δημοκρατία, παρά τις αδυναμίες της, είναι το καλύτερο πολίτευμα. Μάλιστα, η δημοκρατία δυτικού τύπου, με τα ανθρώπινα δικαιώματα που εμείς απολαμβάνουμε στην Ευρώπη, αποτελεί ποθούμενο για πολλές χώρες στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καλωσορίζοντας 32 μαθήτριες και μαθητές του Γυμνασίου Νίκαιας στην ελληνική βουλή.

Ο Λαρισαίος βουλευτής υπογράμμισε ότι «βεβαίως, στην Ελλάδα με ευκολία οικτίρουμε τη δημοκρατία, ίσως γιατί περισσεύει ο λαϊκισμός και οι νεότεροι δεν έχουν μέτρο σύγκρισης. Σίγουρα, πολλά μπορεί να βελτιωθούν, όμως, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι μετά τη μεταπολίτευση του 1974 μετράμε 43 χρόνια ανέφελης δημοκρατίας, μοναδική στη νεότερη ελληνική ιστορία. Όπως, επίσης, πολλά μπορεί κανείς να πει για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως με το εγχείρημα της ενωμένης Ευρώπης μετρούμε 77 χρόνια ειρήνης στη γηραιά μας ήπειρο, που δυο φορές αιματοβάφτηκε τον προηγούμενο αιώνα. Σήμερα και τη Δημοκρατία και την Ειρήνη τα θεωρούμε αυτονόητα. Δεν ήταν, όμως, πάντα έτσι, και φοβούμαι δεν θα είναι και στο μέλλον, καθώς όλος ο κόσμος βρίσκεται σε “τρικυμία” και καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, απευθυνόμενος, όπως είπε, σε «συνδημότες» του του δήμου Κιλελέρ, ζήτησε να του επιτραπεί με βάση την προσωπική του εμπειρία να τους προτρέψει να είναι επιμελείς στα μαθήματά τους και να έχουν καλή πρόοδο στη ζωή τους: «Για εμάς που προερχόμαστε από φτωχές αγροτικές οικογένειες της επαρχίας, η δημόσια παιδεία είναι το μέσο που μας δίνει τη δυνατότητα ευκαιριών για καλύτερη ζωή. Στα όποια -λίγα ή πολλά- γράμματα έμαθα στο δημόσιο σχολείο και στους δασκάλους μου οφείλω πολλά, καθώς μου έδωσαν τη δυνατότητα να εκτεθώ στη λαϊκή ετυμηγορία, και να είμαι σήμερα ένας από τους εκπροσώπους των πολιτών της Λάρισας στην εθνική αντιπροσωπεία. Μακάρι μια μέρα και κάποιοι από εσάς να μας εκπροσωπήσουν επάξια. Ό,τι, όμως, κι αν επιλέξετε να ακολουθήσετε στη ζωή σας, να το κάνετε με μεράκι».