«Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, στο οποίο κεντρικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση στο σχολείο. Στρατηγικός στόχος του προγράμματός μας είναι η μείωση κατά 50% των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων μέσα σε μια δεκαετία». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκδήλωση του Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Ανηλίκων «Αγάπη για Ζωή» .
Ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «δυστυχώς, έχει καταντήσει ρουτίνα η επανάληψη της φράσης ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας έγιναν “θυσία στον Μολώχ της ασφάλτου”, και τις περισσότερες φορές πρόκειται για νέους ανθρώπους. Οι θλιβερές αυτές ειδήσεις, κατά κανόνα, χάνονται στο τέλος των τηλεοπτικών ειδήσεων ή στις πίσω σελίδες των εφημερίδων. Κι όμως, αυτό που συμβαίνει είναι μια σιωπηρή γενοκτονία, που επειδή πραγματοποιείται αργά, αλλά διαρκώς, δεν αντιλαμβανόμαστε το μέγεθός της. Tα τελευταία δέκα χρόνια 11.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα. Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε τους πολλαπλάσιους βαρύτατους τραυματισμούς που σημάδευσαν τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας. Το χειρότερο όλων είναι ότι ανάμεσα σε αυτές τις απώλειες υπερτερούν οι νέοι. Τα τροχαία στην Ελλάδα είναι η πρώτη αιτία θανάτου για νέους 18-35 ετών».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «για εμάς τους Έλληνες, το γεγονός των απωλειών από τροχαία ατυχήματα, έχει μια επιπρόσθετη σημασία. Είμαστε ένα έθνος που γηράσκει και φθίνει γοργά. Τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει κατά μερικές δεκάδες χιλιάδες τις γεννήσεις. Και επιπλέον, ο μέσος όρος ηλικίας είναι πολύ ψηλά, γιατί είναι πολύ χαμηλός ο δείκτης των γεννήσεων. Οι νέοι μας, λοιπόν, θα έπρεπε να είναι ότι πολυτιμότερο διαθέτουμε. Και η πολιτεία όφειλε να έχει θέσει ως προτεραιότητα την προστασία τους».
Όπως εξήγησε «η οδήγηση είναι εκδήλωση της συμπεριφοράς, της βαθύτερης παιδείας εντέλει που έχει λάβει ο καθένας μας. Όταν πιάνουμε στα χέρια το τιμόνι, πρώτα απ’ όλα οφείλουμε να σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας, που δεν φταίει σε τίποτα αν εμείς δεν οδηγούμε σωστά. Δεν χρησιμοποιούμε το όχημά μας ως μέσο επίδειξης, δεν κάνουμε αγώνα ταχύτητας, δεν ρισκάρουμε τη ζωή μας, αδιαφορώντας να βάλουμε τη ζώνη στο αυτοκίνητο, ή το κράνος στην μηχανή».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «ως Πολιτεία πρέπει να θέσουμε την οδική ασφάλεια ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας. Και για να πετύχουμε τους σκοπούς μας χρειάζεται η συνέργεια όλων. Στην επίτευξη αυτού του στόχου, ο δικός σας Σύλλογος έχει αναμφισβήτητα, σημαίνοντα ρόλο, και για τούτο χρειάζεται και την αμέριστη στήριξη εκ μέρους της Πολιτείας, ώστε να επιτελέσει αρτιότερα την αποστολή του, προς όφελος πρωτίστως των νέων μας».