Στην εθνική διάσταση του δημογραφικού σε σχέση, μάλιστα, με την πληθυσμιακή έκρηξη στην γείτονα Τουρκία, που εγείρει ζητήματα «ζωτικού χώρου», αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία αποφασίστηκε η παράταση των εργασιών της μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2018.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε ιδιαίτερα στο βιβλίο του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου «Οι Τούρκοι και Εμείς», ενός, όπως είπε, «έγκριτου διπλωμάτη κύρους που υπηρέτησε πολλά χρόνια στην Τουρκία και υπήρξε γνώστης της τουρκικής πραγματικότητας όσο λίγοι.

Σημειώνει, λοιπόν, στο βιβλίο του αυτό, μια σημαντική παράμετρο στην ελληνοτουρκική εξίσωση, που είναι το δημογραφικό πρόβλημα. Επισημαίνει ότι είναι πολύ δημοφιλής η θεωρία του “ζωτικού χώρου” στην Τουρκία. Μια θεωρία που άρχισε στη διάρκεια του Μεσοπολέμου από φασιστικά και ναζιστικά καθεστώτα και θεωρούσαμε ότι είχε λήξει με το πέρας του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μνημονεύει, μάλιστα, ότι ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Τουρκούτ Οζαλ, επισκεπτόμενος το 1986 την Κύπρο, είπε με περισσή αυτοπεποίθηση ότι το δημογραφικό θα λύσει και το πρόβλημα στην Κύπρο και το πρόβλημα στα νησιά του Αιγαίου. Ξέρετε, στην απογραφή του 1928 στην Ελλάδα, που έγινε μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών που επέβαλε η Συνθήκη της Λωζάνης και η Μικρασιατική καταστροφή, ο πληθυσμός της χώρας ανήλθε σε 6.200.000 κατοίκους.

Ένα χρόνο πριν, το 1927, υπήρξε απογραφή στην Τουρκία, η οποία έδειξε ότι οι κάτοικοι της ήταν 13.600.000, λίγο πάνω από το διπλάσιο του ελληνικού πληθυσμού. Σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά. Η σχέση Ελλήνων και Τούρκων είναι 1 προς 7. Η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα 70.000.000 και αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Βεβαίως, γνωρίζετε ότι η Τουρκία δεν έχει εθνική ομοιογένεια όπως η Ελλάδα. Αντιθέτως, η Τουρκία έχει μια σημαντική κουρδική εθνότητα, η οποία επιδεικνύει και μεγαλύτερο δυναμισμό σε γεννητικότητα σε σχέση με τον υπόλοιπο τούρκικο πληθυσμό. Όμως, τα μεγέθη είναι αμείλικτα και δεν μπορούμε παρά να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «το δημογραφικό είναι το κατ’ εξοχήν νούμερο ένα εθνικό πρόβλημα της χώρας. Πιστεύω ότι πρέπει πέρα από τις επιμέρους διαφωνίες ή προσεγγίσεις που είχαμε όταν προσήλθαμε στην Επιτροπή -και χαίρομαι διότι έχουν αμβλυνθεί κατά πολύ, καθώς πια όλοι είδαμε τα πραγματικά δεδομένα που είναι αμείλικτα- να συμφωνήσουμε ομόφωνα σε ένα πόρισμα που θα δρομολογεί την επίλυση του προβλήματος».
Τέλος, συναίνεσε στην πρόταση να υπάρξει ειδική συνεδρίαση με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ευρώπη.