«Ενώ στην ΕΕ γίνονται διαρκώς νέα βήματα προκειμένου όλες οι περιοχές  -ακόμα και αυτές που είναι οι πλέον απομακρυσμένες από τα οικονομικά κέντρα- να αποκτήσουν πρόσβαση στο δωρεάν διαδίκτυο, στην Ελλάδα οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν χωρίς δωρεάν Internet». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος,σε ερώτηση που απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό καιΨηφιακής Πολιτικής κ. Νίκο Παππά.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, η οποία φέρει, επίσης, τις υπογραφές του βουλευτή Αχαΐας κ. Ιάσωνα Φωτήλα και του βουλευτή Επικρατείας κ. Βασίλη Οικονόμου, «στις 29 Μαΐου οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να διαθέσουν το ποσό των 120 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή δωρεάν ασύρματου δικτύου έως το 2020 και σε έως και 8.000 δήμους, οι οποίοι σήμερα είναι και απομακρυσμένοι αλλά και δεν διαθέτουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Δεδομένου ότι σήμερα οι άνθρωποι που δεν έχουν γνώσεις γύρω από το διαδίκτυο θεωρούνται αναλφάβητοι, η εν λόγω προσπάθεια αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία. Με την εν λόγω πρωτοβουλία δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί το δωρεάν ασύρματο δίκτυο σε πλατείες, πάρκα, νοσοκομεία και άλλους εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους απομακρυσμένων περιοχών. Το πρόγραμμα “WiFi4EU” θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της πρόσβασης στο διαδίκτυο και θα είναι ανοιχτό σε οποιαδήποτε οντότητα με δημόσιο χαρακτήρα, συνήθως τοπικές κοινότητες αλλά και βιβλιοθήκες ή κέντρα υγείας. Χρηματοδοτείται δηλαδή από την ΕΕ το κόστος του εξοπλισμού και εγκατάστασης ενώ οι αντίστοιχες τοπικές κοινότητες το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι να υποβάλουν μια απλή αίτηση για τα λάβουν τα σχετικά κεφάλαια,κατ’ αρχήν βάσει προτεραιότητας».
Κατόπιν τούτων, οι συνυπογράφοντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης,ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:
•    Αν υπάρχει σχέδιο εν γένει από πλευράς της κυβέρνησης για τη στήριξη της δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στους απομακρυσμένους δήμους.
•    Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες μέχρι σήμερα έχουν προβεί προκειμένου απομακρυσμένοι Δήμοι και υπηρεσίες με δημόσιο χαρακτήρα να ενημερωθούν αρχικά και στη συνέχεια να ακολουθήσουν τη διαδικασία αίτησης και ένταξης στο πρόγραμμα “WiFi4EU”.
•    Αν σκοπεύουν να αξιοποιήσουν το εν λόγω πρόγραμμα “WiFi4EU” και σε απομακρυσμένες δημόσιες μονάδες υγείας κι αν ναι, ποιος είναι ο σχετικός σχεδιασμός.