«Έχουν ενταθεί τα φαινόμενα χειραγώγησης της ενημέρωσης με διαδικασίες που παραπέμπουν σε μη δημοκρατικά καθεστώτα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να τεθεί ένα τέλος σε φαινόμενα ‘‘διαπλοκής’’, η οποία κατάντησε μάστιγα για τον τόπο, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με διαφανή τρόπο και όχι προς αντικατάσταση των προηγούμενων μιντιαρχών με νέους ‘‘ημέτερους’’». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του προς της Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, με αφορμή τη διοργάνωση Ημερίδας με θέμα «Βιωσιμότητα και μετεξέλιξη του Περιφερειακού – Τοπικού - Κλαδικού Τύπου», που λαμβάνει χώρα στην πόλη της Λάρισας.  

Ο κ. Χαρακόπουλος στο μήνυμά του, αφού εκφράζει την λύπη του διότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν μπορεί να παραβρεθεί στην Ημερίδα, αναφέρει ότι σήμερα «ο Τύπος αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολλές προκλήσεις: 

Κατ’ αρχήν, η πλημμυρίδα της ηλεκτρονικής πληροφόρησης, η οποία είναι μεν ταχεία αλλά υπολείπεται της ανάλυσης -συχνά δε και της εγκυρότητας- κατέχει πλέον τα σκήπτρα στο χώρο της ενημέρωσης. 

Επιπλέον, η δριμεία και μακρά οικονομική κρίση έχει πλήξει καίρια συνολικά των χώρο των ΜΜΕ. Πολλά ήταν τα Μέσα που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο και πολλοί οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, αλλά και από το υπόλοιπο προσωπικό, που βρέθηκαν στην ανεργία». 

«Όσον αφορά στα περιφερειακά έντυπα», ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πιέσεις που δέχονται στη σημερινή κοινωνικο-οικονομική συγκυρία είναι πολλαπλές. Η Πολιτεία οφείλει, όμως, να σταθεί αρωγός σε αυτόν τον πνεύμονα της ελεύθερης, αποκεντρωμένης ενημέρωσης, που η συρρίκνωσή του θα οδηγήσει στον υποβιβασμό του δημόσιου λόγου της ελληνικής επαρχίας».