Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση προχώρησε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» (στη Σάσα Σταμάτη) ο Βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ., Μάξιμος Χαρακόπουλος. Συναντήσαμε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο καφέ «Παπαγάλος», στην Πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, και μας μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, την οικογένειά του, την απόφασή του να ασχοληθεί με την πολιτική, αλλά και για άγνωστες πτυχές της ζωής και της προσωπικότητάς του.

Αποκάλυψε επίσης τι σκεφτόταν να κάνει επαγγελματικά  πριν τον κερδίσει το κοινοβούλιο, ενώ αναφέρθηκε και στις σχέσεις του τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

- Οι οικογενειακές σας καταβολές έπαιξαν ρόλο στην απόφαση σας να ασχοληθείτε  με την πολιτική;

Όχι, γεννήθηκα σε ένα μικρό χωριό στα σύνορα της Λάρισας με την Καρδίτσα, τα Βούναινα. Οι γονείς μου είναι αγρότες. Θυμάμαι, όμως, τη μάνα μου, όταν με ξεπροβόδιζε για να πάρω το λεωφορείο για το γυμνάσιο Ιτέας Καρδίτσας, να μου λέει να μάθω γράμματα για να γλυτώσω από τις λάσπες. Έχω ρίξει μικρός λίπασμα με δισάκι στον ώμο σε λασπωμένα χωράφια που βούλιαζε το τρακτέρ. Τελικά και στην πολιτική υπάρχει λάσπη! Και τη γεύτηκα από τα πρώτα μου βήματα, όταν αντίπαλοί μου με εμφάνιζαν ως γιο του τσιφλικά Χαροκόπου, της γνωστής οικογενείας που κάποτε έκαναν νύφη τη Μελίνα Μερκούρη.

-    Πως προέκυψε η ενασχόληση σας με τα κοινά;

Το ενδιαφέρον μου το κέντρισε η γνωριμία στα φοιτητικά μου χρόνια με τον Κωστή Στεφανόπουλο, που τότε περνούσε τη δική του πολιτική έρημο. Αργότερα, μετά το στρατό, γνώρισα τον Κώστα Καραμανλή, νέο βουλευτή τότε, το 1994, σε μια ομιλία του για το μακεδονικό. Η συζήτησή μας είχε συνέχεια στον Πολιτικό Σχεδιασμό της ΝΔ, όπου είχε αναλάβει καθήκοντα Γραμματέα και έτσι βρέθηκα συνεργάτης της Γραμματείας. Η συνέχεια είναι γνωστή, διευθυντής στο Γραφείο Τύπου του κόμματος όταν ο Καραμανλής εξελέγη αρχηγός και έπειτα, όταν υπήρξε κενό στο ψηφοδέλτιο της Λάρισας λόγω της διαγραφής Σουφλιά κατέβηκα για βουλευτής…      

-    Πως είναι να εκπροσωπείτε έναν νομό με τόσες ιδιαιτερότητες δεδομένων των αγροτικών του χαρακτηριστικών;

Ο νομός Λαρίσης είναι ένας μεγάλος νομός, που μπορεί να είναι γνωστός για τον κάμπο, τη ζέστη και τα μπλόκα των αγροτών, το βαμβάκι και την φέτα, αλλά διαθέτει και χιλιόμετρα παραλίας. Έχουμε τη δεύτερη μετά τη Ζαχάρω μεγαλύτερη παραλία στη χώρα, στον Αγιόκαμπο. 



-    Η αγροτιά είναι προνομιακός χώρος της αριστεράς; Ποια η άποψη των αγροτών για την σημερινή κυβέρνηση;

Αυτό είναι μύθος. Οι αγρότες υπήρξαν ραχοκοκαλιά της παράταξης μας, ακριβώς γιατί την εκλαμβάνουν ως λαϊκό κόμμα. Και τώρα που έχουν μέτρο σύγκρισης με την κυβέρνηση της… πρώτης φορά αριστερά, νομίζω θα ξαναβάψουν στις εκλογές γαλάζιο τον χάρτη στον κάμπο.  

-    Αν ήσασταν στέλεχος σε μια μελλοντική κυβέρνηση ΝΔ θα φθάνατε στα άκρα κάποια πιθανή διαφωνία σας, όπως είχατε κάνει με τον Αντ. Σαμαρά στην περίπτωση του γάλακτος;

Αν και η ερώτηση μοιάζει με παγίδα, θα σας έλεγα ότι πράττω αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή μου. Ξέρετε, μπορεί να μην κοιμάμαι στα πούπουλα, αλλά κοιμάμαι με ήσυχη τη συνείδησή μου. Έκανα αυτό που θεωρούσα σωστό. Το αστείο είναι ότι ουδείς ασχολείται σήμερα αν έπεσε η τιμή του γάλακτος στο ράφι που ήταν τότε πρώτη είδηση! 

-    Καραμανλής, Σαμαράς Μητσοτάκης. Με ποιον αισθανόσασταν πιο κοντά;

Μέχρι στιγμής θα έλεγα με τον Καραμανλή, όχι μόνο γιατί δουλέψαμε μαζί πριν γίνει αρχηγός και μετά οργώνοντας την Ελλάδα για να γίνει πρωθυπουργός, αλλά και γιατί είναι «έξω καρδιά» και δεν κρατά κακία ούτε του εχθρού του.
Με τον Σαμαρά εργάστηκα σκληρά ως Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, άλλωστε ο ίδιος έδινε το παράδειγμα της σκληρής δουλειάς. Δεν ξεχνώ ότι μου έδωσε την ευκαιρία έστω και με «κομμένα φτερά» ως αναπληρωτή υπουργό, να κάνω πράγματα στον πρωτογενή τομέα. Ακόμη κι αν δεν έχω μια δεύτερη ευκαιρία με «λυμένα χέρια» στο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχουν αποφάσεις μου, όπως το τέλος στο «πάρτι» των κρατικών επιχορηγήσεων στις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις, που θα θυμίζουν το πέρασμά μου από την πλατεία Βάθη.  
Με τον Κυριάκο είμαστε μια ηλικία, παιδιά του ’68, ενώ μπήκαμε μαζί και στη βουλή το 2004. Είμαστε παλιοσειρά, που λένε στο στρατό. Πιστεύω ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει καλός πρωθυπουργός.  

-    Ποια η άποψή σας για το μακεδονικό;

Τα βαλκάνια ταλαιπωρήθηκαν πολλά χρόνια από αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς. Αν δεν υπάρξει καθαρή λύση στο πρόβλημα, θα το βρούμε και πάλι μπροστά μας. Από αρχαιοτάτων χρόνων οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Οι σκοπιανοί ήρθαν στην περιοχή χίλια χρόνια μετά τον Μεγαλέξανδρο. Είναι δυνατόν να ανεχθούμε την παραχάραξη της ιστορίας και το σφετερισμό της ιστορικής μας κληρονομιάς; Εκεί που χρώσταγαν μας ζητάν και το βόδι. Φτάσανε στο σημείο αντί να αλλάξουν το Σύνταγμά τους να ζητούν αλλαγή του δικού μας!

-    Μικρός τι θέλατε να γίνετε;

Όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω δάσκαλος, στο πανεπιστήμιο δημοσιογράφος, κι όταν πήρα το διδακτορικό είχα αποφασίσει να ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα. Τελικά κατάντησα… πολιτικός. Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή! Δεν είναι τυχαία τα ρήματα που χρησιμοποιούνται για όσους ασχολούνται με τα κοινά: «κατεβαίνει» στην πολιτική ή «εκτίθεται» στην πολιτική…

-    Με την γυναίκα σας ήταν κεραυνοβόλος έρωτας; Πως γνωριστήκατε και πως έγινε η πρόταση γάμου;

Ναι, ήταν αυτό που λένε κεραυνοβόλος έρωτας! Με τη Λίζα γνωριστήκαμε σε ένα πάρτι κοινών γνωστών. Η πρόταση γάμου ουσιαστικά έγινε πολλά χρόνια πριν παντρευτούμε, όταν κάναμε τις πρώτες κοινές μας διακοπές στη Σκιάθο. Τις είχα πει, όμως, ότι μια μέρα θα πολιτευθώ. Δεν ξέρω αν με πίστεψε, αλλά δεν μπορεί να πει σήμερα ότι είχε… άγνοια κινδύνου όταν με παντρεύτηκε για το τι θα ακολουθούσε. Οι γυναίκες των βουλευτών επαρχίας είναι αφανείς ηρωίδες. Ουσιαστικά αυτή φροντίζει στο σπίτι για όλα. Η πολιτική τρώει πολύ χρόνο από τη ζωή μας. Δεν δικαιούμαι να διαμαρτύρομαι γιατί είναι επιλογή μου, αλλά αυτή είναι η αλήθεια... 

-    Τώρα τη σαρακοστή νηστεύετε, θα εξομολογηθείτε, θα κοινωνήσετε;

Ναι, νηστεύω από τα παιδικά μου χρόνια. Έτσι έμαθα από τη μάνα μου. Νομίζω είναι και μια άσκηση παθών για μερακλήδες στο φαγητό, όπως εγώ. Αλλά και για την υγεία θεωρείται μια καλή αποτοξίνωση. Είχα διαβάσει ότι Αμερικανοί συνιστούσαν ως υγιεινή διατροφή τις νηστείες των ελληνορθοδόξων. Τετάρτες, Παρασκευές, Χριστούγεννα, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο, αν τις μαζέψεις δεν είναι λίγες! Μια χρονιά που δεν νήστεψα δεν χάρηκα και το αρνί στη σούβλα. Αν δεν σου λείψει κάτι δεν το εκτιμάς. Θα εξομολογηθώ και ευελπιστώ να κοινωνήσω. Σας συνιστώ να το δοκιμάσετε. Νιώθεις άλλος άνθρωπος, ξαλαφρώνεις.

-    Έχετε δυο γιους τι σας αρέσει να κάνετε  μαζί τους;

Παίζουν μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Τους έμαθα τάβλι για να έχουμε ένα κοινό… σπορ που θα μπορούσα να τους κερδίσω, αλλά χάνω και σε αυτό...

-    Έχετε κάποιο χόμπι όταν φυσικά έχετε ελεύθερο χρόνο;

Αναζητώ παλιά καραμανλίδικα βιβλία, αυτά που είχαν οι Ρωμιοί της Καππαδοκίας, όπως οι παππούδες μου, που είχαν χάσει την ελληνική λαλιά. Είναι αυτά με ελληνικά γράμματα στην τουρκική γλώσσα. Υπήρξε για χρόνια και εφημερίδα γι αυτούς τους τουρκόφωνους Έλληνες της Μικρασίας «Η Ανατολή».

-    Σας αγχώνει που τα μαλλιά σας έχουν γκριζάρει;

Φέτος μπαίνω στα 50. Τις πρώτες άσπρες τρίχες τις απόκτησα στο γυμνάσιο. Τώρα πια, όμως, μπορώ να λέω ότι τα γκρίζα μαλλιά είναι γοητεία.

-    Ποιος είναι ο αγαπημένος σας τραγουδιστής και ποιο το αγαπημένο σας κομμάτι και γιατί;

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Μου αρέσει το «γίναν όλα δυνατά τα αδύνατα» γιατί εκπέμπει αισιοδοξία!