«Η αναβάθμιση ή υποβάθμιση Πυροσβεστικού Σταθμού δεν μπορεί να εξαρτάται με τον τόπο καταγωγής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Από το αν ο υπουργός είναι από τη Λάρισα ή την Καρδίτσα, αλλά από αντικειμενικά δεδομένα που θα ισχύουν για όλη τη χώρα. Με τα πληθυσμιακά της δεδομένα, πιστεύω ότι η Λάρισα δικαιούται την αναβάθμιση». Τα παραπάνω τόνισε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος απαντώντας σε πυροσβέστες της Θεσσαλίας που έθεσαν θέμα αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρισας σε Α΄ τάξης.
Ενημερωτική επίσκεψη με την ιδιότητά του ως  αναπληρωτής τομέαρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, πραγματοποίησε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας. Ο βουλευτής Λαρίσης, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου θέλησε να ενημερωθεί «από πρώτο χέρι για τα προβλήματα, ακούγοντας από κοντά τους ίδιους τους μάχιμους Πυροσβέστες».
Ο Θεσσαλός πολιτικός, αρχικά είχε συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή αρχιπύραρχο κ. Αχιλλέα Τζουβάρα και τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Λάρισας κ Ιωάννη Ράπτη για τα θέματα που απασχολούν την Περιφερειακή Διοίκηση και το νομό, ενώ συνομίλησε με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγό κ. Γιώργο Βαρδάτσικο και τον Διοικητή του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρισας, αντιπύραρχο κ. Νίκο Μητσογιάννη. Ακολούθως στην αίθουσα συσκέψεων ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Βασίλειο Ρούντο, ο οποίος του επέδωσε και υπόμνημα, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στο Σώμα.
Όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός, «με νωπά γεγονότα τις πυρκαγιές στη Λακωνία, που την επισκέφθηκα με κλιμάκιο της ΝΔ, και την Κορινθία, όπου έχασε τη ζωή του ο δόκιμος ανθυποπυραγός Αριστείδης Μουζακίτης, ως κοινωνία οφείλουμε να αναγνωρίζουμε την επικινδυνότητα του έργου των πυροσβεστών και να τους παρέχουμε τα μέσα για την ασφαλή εκπλήρωση της αποστολής τους. Γνωρίζω ότι υπάρχουν διαχρονικά “καυτά” προβλήματα. Ωστόσο, οι φετινές αδικαιολόγητες παραλήψεις στη συντήρηση του στόλου –επίγειου και εναέριου- αλλά και οι ασυγχώρητες καθυστερήσεις στη μίσθωση εναέριων μέσων δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.
Drones στη μάχη της καλαμιάς…
Ευτυχώς, μέχρι τούδε στη Θεσσαλία δεν είχαμε ιδιαίτερα συμβάντα. Όπως με ενημέρωσε ο κ. Διευθυντής, στο “μέτωπο των καλαμιών” που καίνε οι αγρότες, μέχρι στιγμής, τα πράγματα εξελίσσονται καλά. Η μείωση των πυρκαγιών σε καλαμιές σιτηρών αποφόρτισε την πυροσβεστική από το επίπονο και κοστοβόρο έργο της παρακολούθησης και επέμβασης σε πολλαπλές εστίες καύσης καλαμιάς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ετοιμότητα για επέμβαση σε περιστατικά αυξημένης επικινδυνότητας, όπως οι δασικές πυρκαγιές.
Θέλω επίσης να επισημάνω την θετική εξέλιξη που θα έχει η προμήθεια σύγχρονων μέσων, drones, που θα διευκολύνουν στην εποπτεία και στην πρόληψη των πυρκαγιών.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να καλέσω την αυτοδιοίκηση να είναι συνεπής στη συνεργασία της με το Πυροσβεστικό Σώμα όσον αφορά στη συντήρηση και τον καθαρισμό των αγροτικών-δασικών δρόμων».
Νέο μισθολόγιο
Αναφορικά με τα μισθολογικά θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση με τους πυροσβέστες, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε «τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πλήρη εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επιστροφή και του υπόλοιπου 50% των παρακρατηθέντων από τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και την επεξεργασία ενός νέου μισθολογίου που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς αποδοχές».
Επιπλέον, ο κ. Χαρακόπουλος έκανε λόγο για «την ανάγκη ομογενοποίησης του Σώματος», ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για «την ολιγωρία της στην μονιμοποίηση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, καθώς άλλες ήταν οι προτεραιότητές της σε διορισμούς, παρότι νόμος επέβαλε τη μονιμοποίησή τους».