Τα παράπονα και τις διεκδικήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ν. Λάρισας σε σχέση με τα προβλήματα υποστελέχωσης και πεπαλαιωμένου υλικού, μετέφερε με επίκαιρη ερώτησή της στην Ολομέλεια, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, απευθυνόμενη στον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, τονίζοντας συγκεκριμένα: «Δυόμισι χιλιάδες εποχικοί υπάλληλοι το 2019 και το 2020, κι ούτε ένας από αυτούς στη Λάρισα! Σε μια πολύ μεγάλη περιοχή, με  υπεραιωνόβια μηχανήματα, που μετρούν τριανταεπτά και πάνω χρόνια χρήσης και, δυστυχώς, μετακινείτε και τριάντα ανθρώπους αυτό το καλοκαίρι, αφήνοντας ακάλυπτες πενήντα οκτώ κενές οργανικές θέσεις…».

Η πρώτη, αντίδραση του Νίκου Χαρδαλιά, ήταν στηριγμένη στην ευκολοχώνευτη και  χιλιοακουσμένη, τα τελευταία χρόνια, αρχή του κοινωνικού αυτοματισμού, που θέλει: «οι συνδικαλιστές πολλές φορές να λένε τη μισή αλήθεια...», ενώ με αμφιβόλου ποιότητας αριθμητικούς υπολογισμούς συμπλήρωσε ότι: «η αλήθεια, είναι ότι φεύγουν είκοσι τέσσερις υπάλληλοι και έρχονται τριάντα δύο υπάλληλοι. Άρα, έχουμε υπεράριθμους οκτώ στη Λάρισα (!) που μαζί με τους πενήντα δύο των Τρικάλων (!), υπεράριθμους, και τους σαράντα της Καρδίτσας (!), υπεράριθμους, καθιστούν τη Θεσσαλία μας μια από τις πιο ασφαλείς επιχειρησιακά περιφέρειες στην Ελλάδα».

Η Ευαγγελία Λιακούλη, ωστόσο, δεν άφησε τα λεγόμενα του Υφυπουργού να «πέσουν κάτω» και αφοπλιστικά του ανταπάντησε πως παρότι η ίδια ακολούθησε… κλασικές σπουδές ως δικηγόρος, θυμάται ακόμη στοιχειώδη μαθηματικά.

Παράλληλα, του υπέδειξε πως το σημαντικότερο που ξέχασε να προσθέσει στους υπολογισμούς του, ήταν από πότε ένας πολύ μεγάλος και δύσκολος γεωγραφικά νομός όπως η Λάρισα, περιλαμβάνει στους σχεδιασμούς του, τις δυνητικές ενισχύσεις από τους όμορους νομούς, είτε της Θεσσαλίας, είτε της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και το πότε έρχονται οι πυροσβέστες που θα καλύψουν τα κενά του ν. Λάρισας: «αυτοί που έρχονται, οι «32», πότε έρχονται; Έρχονται αύριο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο ή καλό Δεκέμβρη και καλά Χριστούγεννα, οπότε και θα έχει λήξει η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος; Γιατί μην ξεχνάτε πως η Λάρισα είναι ένας ιδιαίτερος Νομός με διάφορα γεωμορφικά στοιχεία, που δυσκολεύουν πολύ το έργο της Πυροσβεστικής».

Τα πράγματα κύλησαν, ωστόσο, ομαλότερα σε σχέση με τα όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου υλικού, κάνοντας λόγο για «ξεπάγωμα» κονδυλίων, με τα οποία η Πυροσβεστική μέσα στα επόμενα χρόνια θα εφοδιαστεί με νέα μηχανήματα: «Εγώ δεν θα κρυφτώ. Πραγματικά, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει έναν πεπαλαιωμένο εξοπλισμό… Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε μια γενική προσέγγιση των ζητημάτων που αφορούσαν στους εξοπλισμούς, η οποία βασιζόταν στο δόγμα του ευχολόγιου. Εγώ δεν περιμένω κανένα ΕΣΠΑ.

Και κλείνοντας, θέλω να πω πως στα επόμενα εικοσιτετράωρα οριστικοποιείται η αξιολόγηση της πρότασης που έχουμε κάνει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αφορά ένα μεγάλο κονδύλι το οποίο οι ίδιοι οι πυροσβέστες έχουν καταγράψει μέσα από τις ΔΙ.Π.Υ.Ν τους και τις Περιφέρειες και αφορά εξοπλισμό 120 εκατομμυρίων ευρώ, έτσι ώστε μέσα στην επόμενη πενταετία όλος ο εξοπλισμός, που είναι πάνω από δεκαετία να ανανεωθεί και επιτέλους η Πυροσβεστική Υπηρεσία να έχει και τα μέσα και τα εργαλεία δουλειάς για να κάνει καλύτερα τη δουλειά της».