Εξηγήσεις ζήτησε αλλά εξηγήσεις δεν έλαβε στη βουλή, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης σχετικά με την έντονη φημολογία και τη μεγάλη αναστάτωση που προκαλεί στον αγροτικό χώρο, διακινούμενες πληροφορίες για πιθανή αλλαγή του συστήματος κατανομής του βιοντίζελ, τη στιγμή μάλιστα που και η τιμή του προϊόντος τα τελευταία δύο χρόνια έχει πέσει δραματικά.

Στην επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαο Ταγάρα, ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε μεταξύ άλλων πως «σήμερα τα στρέμματα με ενεργειακές καλλιέργειες ανέρχονται περίπου στο ένα εκατομμύριο. Τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στην ακριτική Θράκη.

Επαναλαμβάνω ότι η παραγωγή βιοντίζελ στη χώρα μας είναι κυρίως από την ελαιοκράμβη, από τη σόγια και από τον ηλίανθο. Η προστιθέμενη αξία του βιοντίζελ είναι πάρα πολύ σημαντική.

Πρώτον, το εισόδημα είκοσι πέντε χιλιάδων αγροτών, οι οποίοι καλύπτονται με συμβολαιακή γεωργία. Δεύτερον, οι εξαγωγές υποπροϊόντων, όπως είναι οι ζωοτροφές. Τρίτον, απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις παραγωγής βιοντίζελ».

Γι’ αυτό, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην δευτερολογία του ζήτησε μετ’ επιτάσεως διευκρινίσεις για το θέμα της κατανομής, προειδοποιώντας ότι «αν καταργηθεί το σύστημα κατανομής, οι αγρότες θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους, τις ενεργειακές καλλιέργειες, οι οποίες τώρα είναι με συμβολαιακή γεωργία».

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ταγάρας αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα γενικότερα των βιοκαυσίμων σε συνάρτηση με το περιβάλλον, καταλήγοντας πως «με βάση τις ίδιες, προτεραιότητες σκοπεύουμε να κινηθούμε και το επόμενο διάστημα αναζητώντας μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς όλα αυτά τα οποία χρειάζεται για να μπορέσουμε στη χρήση των εναλλακτικών καυσίμων και βιοκαυσίμων, αξιοποιώντας τα, να μειώσουμε το ενεργειακό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον τομέα μεταφορών και βέβαια στηρίζοντας, το λέω για πολλαπλή φορά, την εγχώρια παραγωγή και τις επενδύσεις στις δραστηριότητες αυτές».

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΟΚΚΑΛΗ

Σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού, ο κ. Κόκκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σε συνέχεια της απάντησης του Υφυπουργού θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο κ. Ταγάρας ορθά περιέγραψε το επιτυχημένο υφιστάμενο πλαίσιο στο χώρο των βιοκαυσίμων κάνοντας και αυτός ιδιαίτερη αναφορά για το πόσο σημαντικός είναι ο κλάδος των βιοκαυσίμων στην στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Ωστόσο, καμία απολύτως απάντηση δεν δόθηκε σχετικά με το μέλλον.

Ο Υφυπουργός απέφυγε να πάρει συγκεκριμένη θέση για τις προθέσεις της κυβέρνησης για το πως θα στηριχτεί η υφιστάμενη αλυσίδα, παρά την αναφορά μου σε προτάσεις ενίσχυσης του κλάδου. Αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί στην ελληνική επικράτεια να συνεχίζουν να ζουν μέσα στην αμφιβολία καθώς τέτοια εποχή όλα τα προηγούμενα χρόνια γνώριζαν τις τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων τους.

Η άρνηση του Υφυπουργού να δεσμευτεί συγκεκριμένα, ποια πολιτική και ποιες δράσεις  θα ακολουθήσει το Υπουργείο ώστε να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που υπάρχει, παρά την επανάληψη της ερώτησης στη δευτερολογία μου, υποδηλώνει έλλειψη σχεδιασμού και πρόθεση αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης, πράγμα που θα οδηγήσει σε αφανισμό του εισοδήματος χιλιάδων οικογενειών.»