Ο Σύλλογος  Φίλων Λαϊκής Παράδοσης  και το Χορευτικό Συγκρότημα της Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ  θα παρουσιάσουν  χορούς και τραγούδια από την ελληνική παράδοση την Παρασκευή 01 Ιουλίου στις 9 μ.μ. στο Κηποθέατρο.

      Στο πρώτο μέρος θα εμφανιστούν τα χορευτικά τμήματα των παιδιών ενώ στο δεύτερο μέρος τμήματα από τη μεγάλες ομάδες των χορευτικών θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με χορούς από την Κρήτη, την Καππαδοκία, τη Λυκαονία και από το Μπογιαλίκι, τη Μεσημβρία και το Μοναστήρι της Ανατολικής Ρωμυλίας, με ιδιαίτερη αναφορά στο έθιμο της      «Ρουμπάνας». 

     Η παράσταση αρχίζει δυναμικά με τον επιβλητικό ήχο της κρητικής λύρας που ξεσηκώνει τους χορευτές  σε έντονους  αυτοσχεδιασμούς και  χορευτικές δεξιοτεχνίες.  Ύστερα  οι λατρευτικοί χοροί της Καππαδοκίας  με τις θρησκευτικές πομπές, τις δάδες, τα σπαθιά, τα μαντήλια, τα κουτάλια και τα άλλα σύμβολα κατευνάζουν τα συναισθήματα και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα χορευτικής τελετουργίας. Μετά ο ήχος της θρακιώτικης γκάιντας ανεβάζει το κέφι με χορούς από διάφορες περιοχές  της Ανατολικής Ρωμυλίας και η παρέα των κοριτσιών της  «νούνας» παίρνει σειρά για να τραγουδήσει το έθιμο της «Ρουμπάνας». Τέλος, η παράσταση εξελίσσεται σε Μοναστηριώτικο γλέντι με καθολικό τραγούδι και χορό. 

     Πλήθος χορευτών γεμίζει τη σκηνή συνθέτοντας την εικόνα του πολύχρωμου, του ποικίλου και του διαφορετικού της παραδοσιακής μας κοινωνίας με τις άρτιες ενδυμασίες, τα έθιμα, τα σύμβολα της κάθε περιοχής και τη γνησιότητα που ο σύλλογος ΦΙΛΠΑ έχει συνηθίσει στους φίλους του να παρουσιάζει. 

    Την επιμέλεια του προγράμματος έχει ο κος Γεώργιος Τσιπλακούλης.