Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» σε χριστουγεννιάτικη διάθεση, προσκαλεί τα παιδιά σε ένα πλήθος εκδηλώσεων με σκοπό να γιορτάσουμε μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά! Το γιορτινό αφιέρωμα περιλαμβάνει κατασκευές, παιχνίδια και πολλές χριστουγεννιάτικες ιστορίες που ζωντανεύουν μέσα από αναγνώσεις.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά έχει ως εξής:
Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 ώρα 11:30 π.μ.
Αφήγηση παραμυθιού: «Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία»
Την κλασσική ιστορία του Καρόλου Ντίκενς «Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία», αφηγούνται στα παιδιά οι εκπαιδευτικοί Δημήτρης Καστρινός και Κλεοπάτρα Τσαπραλή.
Θα ‘μεταφερθούμε’ στους δρόμους του βικτωριανού Λονδίνου για να συναντήσουμε τον φοβερό γερο-τσιγκούνη Σκρουτζ.
«Παραμονή Χριστουγέννων ο Σκρουτζ κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο, ανακαλύπτει το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και παίρνει το πολυτιμότερο μάθημα: στη ζωή δεν είναι τα χρήματα που μπορούν να σου εξασφαλίσουν την ευτυχία, αλλά η αγάπη, η καλοσύνη και το ενδιαφέρον για τους άλλους.»
Για παιδιά ηλικίας πάνω από 5 ετών. Χωρίς προεγγραφή.
Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018 ώρα 11:30 π.μ.
Αφήγηση παραμυθιού: «Μπουναμάδες με μπελάδες».
«Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Χάρης εύχεται να ήταν γιος του Αϊ-Βασίλη για να μπορεί να έχει όλα τα παιχνίδια δικά του.
Το αστέρι του χριστουγεννιάτικου δέντρου ακούει την ευχή του αγοριού και το μεταφέρει με τρόπο μαγικό στο σπίτι του Αγίου λίγες ώρες πριν εκείνος αρχίσει το μεγάλο του ταξίδι.
Ο Χάρης έχει πια όλα τα καλά!
Μα γιατί είναι τόσο στενοχωρημένος;»
Με οδηγό το βιβλίο της Γιολάντας Τσορώνη – Γεωργιάδη ‘Μπουναμάδες με μπελάδες’, που αφηγείται στα παιδιά η εκπαιδευτικός Βάγια Γκουντουβά, θα συνειδητοποιήσουμε όλοι, πως όλα τα δώρα του κόσμου δεν αξίζουν το ελάχιστο, όταν δίπλα μας δεν υπάρχουν οι αγαπημένοι μας για να τα μοιραστούμε μαζί τους μέσα σε κλίμα παρέας και συντροφικότητας.»
Για παιδιά 5-8 ετών. Χωρίς προεγγραφή.
Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018 ώρα 11:30π.μ.
«Το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο».
«Μια φορά κι έναν καιρό…
Σ’ ένα δάσος μακρινό, τα ζώα του δάσους αποφάσισαν να κάνουν ευτυχισμένο τον φίλο τους τον Στάθη, ένα μικρό σκιουράκι. Τι μπορεί όμως να κάνει χαρούμενο τα Χριστούγεννα ένα μικρό ζωάκι; Την ευτυχία τη φέρνουν τα υλικά αγαθά ; Ή μήπως η ‘μαγική’ συνταγή της ευτυχίας βρίσκεται στη δύναμη της αγάπης, την φιλία και την ομαδικότητα;»
Με οδηγό το βιβλίο της Τζένιφερ Τζόρνταν «Το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο» και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Κλεοπάτρας Τσαπραλή και Δημήτρη Καστρινού, τα παιδιά μέσα από βιωματικές δράσεις, κατασκευές και παιχνίδια ανακαλύπτουν τη δύναμη της αγάπης και της φιλίας!
Η δράση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4–8 ετών και δεν έχει κόστος συμμετοχής. Είναι όμως απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση ενδιαφέροντος
Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018 ώρα 11:30π.μ.
Αφήγηση παραμυθιού: «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι».
«Ήταν κάποτε ένας ποντικούλης που τον έλεγαν Τρωκτικούλη και κάθε φορά που έβλεπε τα αστεράκια στον ουρανό ήθελε να τ' αγγίξει.
- Παππού, έλεγε στον παππού του, σήκωσέ με, σε παρακαλώ, στα χέρια σου για να αγγίξω ένα αστεράκι.
- Δε γίνεται αυτό που ζητάς, εγγονάκι μου απαντούσε ο παππούς του. Τα αστεράκια είναι πάρα πολύ ψηλά. Δεν είναι καθόλου εύκολο να τ' αγγίξει κανείς...
Είναι παραμονή Χριστουγέννων και φτάνει η στιγμή που ο Τρωκτικούλης προσπαθεί να πραγματοποιήσει τη μεγάλη επιθυμία του και να κατακτήσει το στόχο του. »
Το γνωστό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά αφηγείται στα παιδιά η παιδαγωγός Βασιλική Γκούνη-Βασδέκη. Για παιδιά ηλικίας πάνω από 4 ετών. Χωρίς προεγγραφή.
Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018 ώρα 11:30π.μ.
Αφήγηση: «Χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά παραμύθια».
«Τ’ όνειρο της γιαγιάς», «Το τυχερό δέντρο», «Το χατίρι», «Τ’ αυγότσουφλα», «Το γέρικο βόδι», «Το σταχτόψωμο», «Πρωτοχρονιάτικη συμφωνία», «Οι καλικάντζαροι και το γιορτινό τραπέζι», «Ο μυλωνάς και οι καλικάντζαροι», «Το Χριστοψωμόπαιδο». Αγαπημένα ζώα του δάσους, άγγελοι και καλικάντζαροι, βασιλιάδες και φτωχοί, όλοι μαζί σε μία ονειρεμένη συλλογή παραδοσιακών παραμυθιών για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια.
Το βιβλίο της Έυας Καραντινού ‘Δέκα Χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά παραμύθια’ αφηγείται στα παιδιά η παιδαγωγός-εκπαιδεύτρια ενηλίκων Μαρία Λιναρδοπούλου. Για παιδιά ηλικίας πάνω από 5 ετών. Χωρίς προεγγραφή.
Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση 28ης Οκτωβρίου 9 και στο τηλέφωνο 2410531973.