«Υπάρχει κινδυνολογία για τον κοροναϊό τόσο στη Βενετία όσο και στη βόρεια Ιταλία. Τα πράγματα προς το παρόν είναι πολύ πιο ψύχραιμα σε σχέση με αυτό που μεταφέρουν αρκετά ΜΜΕ με αποτέλεσμα να έχει τρομοκρατηθεί σε μεγάλο βαθμό ο κόσμος».

Αυτό υπογραμμίζει στα «Ρεπορτάζ του Κάμπου» η Λαρισαία Δέσποινα Μίγα – Κατσογιάννη για τη Βενετία και τη Βόρεια Ιταλία όπου βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Η νομικός που επέστρεψε Δευτέρα (24/2/2020) απόγευμα από τη γειτονική χώρα τόνισε μάλιστα πως για ότι συνέβαινε ενημερωνόταν περισσότερο μέσω μηνυμάτων που έφταναν στο κινητό της τηλέφωνο από την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα:

«Εμείς την πρώτη ημέρα δεν καταλάβαμε τίποτα. Τα πάντα εξελισσόταν κανονικά όπως και το καρναβάλι ενώ χθες Κυριακή έγινε το πέταγμα του αγγέλου στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Κυκλοφορούσε ο κόσμος κανονικά αλλά είναι αλήθεια πως δεν υπήρχαν πολλοί κινέζοι».

Για το πώς ενημερώθηκαν για την κατάσταση λέει «Εμείς αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει θέμα όταν είδαμε τα κινητά μας τηλέφωνα και τα μηνύματα που μας έστελναν φίλοι από την Ελλάδα. Θεωρούμε πως υπάρχει μια αυξημένη κινδυνολογία».

Το ταξίδι τους ήταν μέσω Μπολόνια και εκεί «μας ελέγξαν τα μάτια για το αν έχουμε πυρετό και αυτό ήταν. Στην επιστροφή δεν μας ελέγξαν. Στο αεροπλάνο ήταν γεμάτο και υπήρχαν πολλοί Έλληνες. Ο κόσμος κυκλοφορούσε κανονικά, δεν υπήρχε κανένας πανικός».

Η κ. Μίγα προσθέτει επίσης ότι «Εμείς φύγαμε κανονικά και όχι εσπευσμένα» ενώ για τα μέτρα προστασίας που έπαιρναν «καλού κακού φορούσαμε μια μάσκα ειδικά στα στενά και στα σημεία με πολυκοσμία. Αποφεύγαμε προληπτικά χώρους που θα είχε μεγάλη ουρά για ευνόητους λόγους».

Πάντως ξεκαθάρισε ότι «αυτόν τον πανικό που νιώθουμε διαβάζοντας δημοσιεύματα δεν τον αισθανθήκαμε στην πραγματικότητα. Σε διαβεβαιώ πως ο κόσμος στη Βενετία δεν κουβαλάει τρόφιμα πανικόβλητος όπως μας δείχνουν από το Μιλάνο.

Στην Μπολόνια στο κέντρο και στα σημεία που πουλάνε παραδοσιακά προϊόντα δεν είδαμε κανένα σημάδι που να μας τρομάξει» καταλήγει η Λαρισαία νομικός.

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Ωστόσο πέρα από τις προσωπικές εκτιμήσεις του καθενός, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε σήμερα τον κόσμο να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας» του νέου κοροναϊού, κρίνοντας πως είναι «πολύ ανησυχητική (...) η ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση (της επιδημίας), κάνοντας ό,τι μπορούμε για να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη πανδημία» δήλωσε ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

*Στο μεταξύ, οι απώλειες του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου του Μιλάνου έφτασαν το 6%. Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται, στις σιδηροδρομικές συνδέσεις σε όλη την χώρα, εξαιτίας και ελέγχων που πραγματοποιούνται στους επιβάτες, από τις ιατρικές αρχές.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που έχουν πεθάνει μέχρι τώρα είναι ηλικιωμένοι που αντιμετώπιζαν και άλλα προβλήματα υγείας. Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία έχουν φθάσει τα 230 ενώ οι νεκροί είναι 6 στον αριθμό.

Κώστας Γκιάστας (Ρεπορτάζ του Κάμπου)