Κάθε χρόνο στην Ελλάδα παράγονται περίπου 7 εκατομμύρια τόνοι αδρανών υλικών, οι οποίοι αντί να αξιοποιηθούν στις περισσότερες των περιπτώσεων καταλήγουν εστία μόλυνσης του περιβάλλοντος. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σημερινή εκδήλωση στο παράρτημα Κεντροδυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου στη Λάρισα, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ανακύκλωσης των αδρανών υλικών, η οποία πλέον είναι υποχρεωτική και από τη σχετική νομοθεσία.
Όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Κ. Νούσιος, η Θεσσαλία έχει θεσμοθετήσει κανόνες για την διαχείριση των αδρανών υλικών. Ηδη στη Λάρισα, στην Αμυγδαλέα, λειτουργεί λατομείο, όπου συγκεντρώνονται τα αδρανή υλικά, είτε προέρχονται από ανεγέρσεις ή κατεδαφίσεις οικοδομών ή από δημόσια έργα.
Η ανακύκλωση μάλιστα των αδρανών υλικών είναι υποχρεωτική, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ) «Ανακύκλωση Αδρανών Νότιας Ελλάδας-ΑΑΝΕΛ» Χάρης Μουρκάκος.
Ο κ. Μουρκάκος ανέφερε ότι το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ) «Ανακύκλωση Αδρανών Νότιας Ελλάδας-ΑΑΝΕΛ», είναι εγκεκριμένο από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και δραστηριοποιείται στις Περιφερειακές Ενότητες Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς-Ιθάκης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας και Μεσσηνίας.
Η μονάδα που λειτουργεί στην Αμυγδαλέα της Λάρισας είναι έτοιμη να δεχθεί αδρανή υλικά για ανακύκλωση. Το κόστος, όπως ανέφερε ο κ. Μουρκάκος ανέρχεται στα 2 ευρώ/τόνο για απόβλητα εκσκαφών και στα 6,28 ευρώ/τόνο για απόβλητα κατεδαφίσεων. Ωστόσο, όπως εξήγησε εάν τα υλικά κατεδάφισης συγκεντρωθούν ανά κατηγορία, τότε το κόστος ανά τόνο πέφτει στα 2 ευρώ.
«Στόχος μας είναι η πρόληψη και η ανακύκλωση όλων των αδρανών υλικών, η οποία γίνεται στη μονάδα της Λάρισας», είπε ο γενικός διευθυντής του Συλλογικού Συστήματος ανακύκλωσης αδρανών Νότιας Ελλάδας, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο κάθε μηχανικός έργου, θα πρέπει να καταθέτει τα στοιχεία διαχείρισης των αποβλήτων μιας οικοδομής ή ενός έργου και να συνάπτεται σχετική σύμβαση για την διοχέτευση των αποβλήτων αυτών στη μονάδα που λειτουργεί στην Αμυγδαλέα Λάρισας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμη οι αντιδήμαρχοι του δήμου Λαρισαίων κκ. Γ. Σούλτης και Α. Σουρλαντζής και πλήθος μηχανικών και εμπλεκομένων στις κατασκευές και τα έργα.
ert.gr