Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στις 19:30, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, με αφορμή το σημαντικό γεγονός της δωρεάς του τρίπτυχου έργου του Κυριάκου Κατζουράκη με τίτλο «Γκουέρνικα 1», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ανάρτησή του, παρουσία του εικαστικού Κυριάκου Κατζουράκη.

Το έργο «Γκουέρνικα 1» αποτελεί  το πιο αντιπροσωπευτικό έργο της ατομικής έκθεσης του Κυριάκου Κατζουράκη με τίτλο «Αναφορά στην Γκουέρνικα», έκθεση παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, που παρουσιάστηκε το Φεβρουάριο του 2018.

Επόμενος σταθμός της έκθεσης υπήρξε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο ιστορικός της τέχνης, κ. Μάνος Στεφανίδης, και την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος.

Το τρίπτυχο έργο-δωρεά επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση του αντιπολεμικού έργου του Πικάσο, χωρίς ερμηνείες, δίνοντας εικόνες από τη σημερινή πραγματικότητα.

Ο πίνακας του Πικάσο χρησιμοποιείται σαν ζωγραφικός χώρος μέσα στον οποίον τοποθετούνται άλλα στοιχεία, φιγούρες, κρεβάτι, τραπέζι κλπ. Δεν είναι δηλαδή επίπεδο φόντο, αλλά μέρος μιας νέας σύνθεσης. Η Γκουέρνικα είναι γκρίζα ( κοντά στο φυσικό χρώμα του πίνακα του Πικάσο) και οι φιγούρες έχουν ρεαλιστικό χρώμα και όγκο.

Οι διαστάσεις του έργου είναι 2mΧ4m. η ίδια αναλογία (ένα προς δύο) με το έργο του Πικάσο 4mΧ8m.

Με αυτή τη σημαντική δωρεά, εμπλουτίζεται η συλλογή αγορών-δωρεών έργων τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, καθώς η σπουδαιότητα των συλλογών της και η μέχρι τώρα δράση της την έχουν αναδείξει σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας μας.

Ο Κυριάκος Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Αγγλία στη St. MartinsSchool of Art. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας «5 νέοι Έλληνες Ρεαλιστές».

Το 1980 συμμετείχε στην XI Biennale de Paris και το 1970 στην BiennaleSaoPaulo. Από το 1988 έως το 2006 έκανε σκηνογραφίες στο Θέατρο Τέχνης με τον σκηνοθέτη Γ. Λαζάνη. Δουλεύει συστηματικά πάνω στις σχέσεις της ζωγραφικής με το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Το 2005 εκλέγεται τακτικός καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στο ΑΠΘ. Από το 2012 είναι Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ. Το 2013 παρουσιάστηκε αναδρομική έκθεσή του στο Μουσείο Μπενάκη και εκδόθηκε το βιβλίο του Τάξη στο Χάος, Καλειδοσκόπιο, 2013. Κινηματογραφικές ταινίες: Ο Δρόμος προς τη Δύση (2003), Γλυκιά Μνήμη (2005), Μικρές Εξεγέρσεις (2008), USSAK (2017).

Στο τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Κυριάκο Κατζουράκη και την ηθοποιό, Κάτια Γέρου.

Η χορωδία «Η Ευεστώ», υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Κωνσταντίνου Μάτη, της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, θα πλαισιώσει μουσικά την εκδήλωση ενώ στο πιάνο θα συνοδεύει η Έφη Φαρμάκη.

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες:
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
Διεύθυνση: Γ. Παπανδρέου 2 Λάρισα
Τηλ.: 2410623615
Fax: 2410621204
e-mail: info@katsigrasmuseum.gr, dplarisas@yahoo.gr
website:www.katsigrasmuseum.gr