LUDUS LOCI είναι το όνομα της ψηφιακής πλατφόρμας στο facebook που δημιουργήθηκε από τις Ελίκη Διαμαντούλη και Αθηνά Φουστέρη, φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίες εκπονούν τη διπλωματική τους εργασία με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Γιώργο Μητριούλια, λέκτορα Π.Θ., μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου AREA, και επεξεργάζεται στοιχεία επιτόπιας έρευνας και δράσης γύρω από το αστικό παιχνίδι και τους δημόσιους χώρους παιχνιδιού στην πόλη της Λάρισας. 

Το όνομα της πλατφόρμας βασίζεται στο έργο του Christian Norberg-Schulz "Genius Loci" και ανταποκρίνεται σε αυτήν την «παιγνιώδη» ευφυία του τόπου. Στα λατινικά η λέξη Ludus σημαίνει παιχνίδι, άθλημα, σχολείο και η λέξη Loci μέρος, τόπος χώρος. Απώτερος σκοπός του LUDUS LOCI είναι ο σχεδιασμός ενός χώρου παιχνιδιού πέραν της τυπικής παιδικής χαράς, λαμβάνοντας όμως υπόψιν τη ματιά του παιδιού.

Με αυτή την προσδοκία θα πραγματοποιήσουν τέσσερα δημιουργικά εργαστήρια με τον τίτλο «παίΖΩ στο ΤΟΠΙΟ» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πηνειού, με την πολύτιμη βοήθεια και υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, από την Τρίτη 21 Ιουνίου μέχρι την Παρασκευή 24 Ιουνίου. 

Αντικείμενο των εργαστηρίων είναι η δημιουργία εφήμερων κατασκευών με τη συμμετοχή των παιδιών, χρησιμοποιώντας υλικά, όπως ελαστικά αυτοκινήτου, σχοινιά σε διάφορα πάχη, ξύλα, εκμεταλλευόμενοι την τοπιογραφία της κοίτης του Πηνειού και την εγγύτητα με τη φύση. Τα εργαστήρια εμπνέονται από ενέργειες που σχετίζονται με το παιχνίδι (περιστρέφομαι-κρεμιέμαι, ισορροπώ-γλιστράω, ακούω, σκαρφαλώνω). 

Οι ώρες των εργαστηρίων θα είναι 18.00 -21.00 και μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 10 ετών και άνω.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα διεξάγεται έρευνα σχετικά με το παιχνίδι ως πρακτική δράσης και, ειδικότερα, τους χώρους παιχνιδιού της πόλης της Λάρισας απευθυνόμενοι όχι μόνο στους μικρούς εξερευνητές, αλλά και στους ενήλικες επισκέπτες –γονείς και μη.