Ο Δήμος Λαρισαίων στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» ανακοινώνει την έναρξη νέου Κύκλου Μάθησης με τίτλο «Το Παιδαγωγικό προφίλ μιας εκπαιδευτικής μονάδας».
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΕΑΠ – παράρτημα Λάρισας, Ηρώων Πολυτεχνείου 211 και απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό ή μέλος της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας.
Το εργαστήρι είναι συνέχεια των Κύκλων Μάθησης που πραγματοποιούνται από το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου μας το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO.
Σκοπός του προγράμματος είναι να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν οι συμμετέχοντες για τη διαμόρφωση συνεργατικών διαδικασιών επεξεργασίας δράσεων εντός και εκτός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, σε συνεργασία και με άλλους φορείς της πόλης. Στοιχεία που συμβάλλουν στην οικοδόμηση του προφίλ μιας εκπαιδευτικής κοινότητας που θα λειτουργεί ως ΄΄οργανισμός που μαθαίνει΄΄ με στόχο την ενδυνάμωση των εσωτερικών του λειτουργιών, καθώς και των σχέσεων του με το στενότερο και ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να εμπλέξει ενεργά όλους τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία, γι’ αυτό θα έχει κυρίως βιωματικό χαρακτήρα. Το πρόγραμμα βασίζεται στην ακόλουθη θεματολογία:
 - Αναγκαιότητα και σημασία του παιδαγωγικού πλαισίου αναφοράς μιας εκπαιδευτικής μονάδας (αρχές,  στόχοι, κουλτούρα).
 - Μετάβαση από το παραδοσιακό στο σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης μιας εκπαιδευτικής μονάδας.
- Στρατηγικές  συνεργατικής ηγεσίας.
 - Πρακτικές επικοινωνίας με τους γονείς.
 - Στρατηγικές αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου.
 - Επικοινωνώντας την παιδαγωγική ταυτότητα μιας εκπαιδευτικής μονάδας στην ευρύτερη κοινότητα.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 ώρες (δύο 6ωρες συναντήσεις) τις ακόλουθες ημερομηνίες:
1η συνάντηση: Σάββατο 16/3/2019 και ώρες: 9.30 π.μ.–15.30 μ.μ.
2η συνάντηση: Κυριακή 7/4/2019.
Την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος έχουν οι κ.κ. Χρήστος Γκόβαρης καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν/μιου Θεσσαλίας και Διευθυντής Σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης» και Αποστόλης Μπάρλος Εκπαιδευτής ενηλίκων, πρ. Περιφερειακός Σύμβουλος Εκπαίδευσης για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλίας. Εκπαιδευτές της επιστημονικής ομάδας είναι και οι κ.κ. Εμμανουήλ Κουτούζης καθηγητής της σχολής Ανθρωπιστικών σπουδών στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με γνωστικό αντικείμενο τη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων και Ηλίας Κουρκούτας, ψυχολόγος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Ο Κύκλος Μάθησης «Το Παιδαγωγικό Προφίλ μιας εκπαιδευτικής μονάδας» εντάσσεται στις δράσεις για την προώθηση της φιλοσοφίας της δια βίου μάθησης στο πλαίσιο του προγράμματος «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει».
Ημερομηνία λήξης υποβολής ενδιαφέροντος έως και την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 και ώρα 10:00 π.μ.
Θα τηρηθεί σειρά χρονικής προτεραιότητας.
Για πληροφορίες  οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:
στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, τηλ.: 2410680249 και 2410680250
Για αίτηση εγγραφής στο πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων – Πανεπιστήμιο των Πολιτών

https://learninglarissa2016.wordpress.com/paidagogiko_profil_2019_ait/