Με μια μεγάλη συναυλία στον αύλειο χώρο του Μύλου του Παππά, ολοκληρώνεται το Σάββατο 25 Ιουνίου στις 20:00, η τριήμερη 7η Διεθνής Συνάντηση Φιλαρμονικών Ορχηστρών που διοργάνωσαν ο Δήμος Λαρισαίων και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. 

Στη συναυλία θα πάρουν μέρος με ξεχωριστά μουσικά προγράμματα οι Φιλαρμονικές, της πόλης Rybnik της Πολωνίας, του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, της Ελασσόνας και του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Πρόκειται για μια μεγάλη μουσική γιορτή όπου εκτός των πολυμελών ορχηστρών, θα συμμετάσχουν τραγουδιστές και μαζορέτες. Είναι ένα σπουδαίο γεγονός που συνεισφέρει στον κόσμο της μουσικής και στην ιδέα της συνεργασίας των λαών.

Η Φιλαρμονική “RYBNIK” ιδρύθηκε το 1947, όταν η παράδοση επέβαλε κάθε εργοστάσιο να έχει τη δική της φιλαρμονική για τις επετειακές και θρησκευτικές γιορτές. Η σημερινή μορφή της μπάντας ορίζεται στις αρχές του 1950. Η Φιλαρμονική “RYBNIK” έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη (5 φορές στην Ελλάδα, αφού είναι και αδελφοποιημένη με τη δική μας Φιλαρμονική). Συγκαταλέγεται στις καλύτερες Φιλαρμονικές της χώρας της και είναι μέλος της Πολωνικής Ένωσης Χορωδιών και Ορχηστρών. 

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα πνευστών του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης είναι ένα πολυμελές μουσικό σύνολο το οποίο αποτελείται από 70 εθελοντές μουσικούς και 20μελές φυτώριο. Κοινό χαρακτηριστικό των μελών της, η αγάπη και η αναζήτηση της μουσικής που έχει γραφτεί για ορχήστρα πνευστών. Έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις σε φεστιβάλ ορχηστρών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη φιλαρμονική δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης. Αρχιμουσικός και δάσκαλος όλων των πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων, διατελεί από το 2000, ο Νικόλαος Χρυσοχόου. 

Η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας ιδρύθηκε το 1963 από τον τότε κοινοτάρχη Δημήτριο Ζούλφο με σκοπό την ανάπτυξη της μουσικής παιδείας στην πόλη της Ελασσόνας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Από το 1999 έως και σήμερα, τη διεύθυνση της φιλαρμονικής έχει ο Ελασσονίτης αρχιμουσικός Δημήτρης Τσιαβές, κατορθώνοντας να αναβαθμίσει τη φιλαρμονική τόσο σε αριθμό εκτελεστών όσο και σε ρεπερτόριο. Η φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ φιλαρμονικών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η Φιλαρμονική του Δ.Ω.Λ. ιδρύθηκε το 1950 με πρώτο Αρχιμουσικό τον Γεώργιο Καμηλιέρη, ο οποίος κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα μουσικό σύνολο αξιώσεων και δυνατοτήτων. Στη συνέχεια, και από το 1963 μέχρι το 1978 τη διεύθυνση της Φιλαρμονικής ανέλαβε ο αρχιμουσικός Γιάννης Τσανακάς. Από το 1987 μέχρι σήμερα αρχιμουσικός είναι ο Γιώργος Μηνάς.

Η Φιλαρμονική, έδωσε συναυλίες στο πλαίσιο διάφορων εκδηλώσεων, έχει συμπράξει με σημαντικούς καλλιτέχνες, συμμετείχε σε Συναντήσεις και Φεστιβάλ Φιλαρμονικών σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, εμφανίσθηκε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στη Μάλτα, Ιταλία, Κύπρο, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Γαλλία-Eurodisney κ.ά.