Εργαστήριο από τον δρα Μουσικής Παιδαγωγικής Νίκο Θεοδωρίδη, πρόεδρο της ΑΜΚΕ Εργαστήρι Κρουστών-Μουσικό Παιχνιδοθέαμα ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΟ, για εκπαιδευτικούς της μουσικής, της γυμναστικής, ή εμψυχωτές, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ Μουσικότροπο, το Σάββατο 27  και την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 από 10:00 - 14:00 στην Αίθουσα «Ήβη Βοζαλή» στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.
Η ποικιλία των τραγουδιών – παιχνιδιών από διαφορετικούς τόπους αποτελεί διαχρονικά ένα ελκυστικό υλικό για τα παιδιά. Παράλληλα αποτελεί ένα χρήσιμο υλικό και ένα πολύτιμο μεθοδολογικό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών-εμψυχωτών για τη διδασκαλία της μουσικής, τα θεματικά-διεπιστημονικά προγράμματα ή τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης.
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να βιώσουν οι συμμετέχοντες τη διαδικασία οργάνωσης και εφαρμογής διαπολιτισμικών προγραμμάτων μέσω της μουσικής και να αναγνωρίζουν και να αξιοποιούν τους πολύπλευρους - παιδαγωγικούς, μουσικούς και κινητικούς - στόχους και τα οφέλη που ενυπάρχουν σε αυτά, ιδιαίτερα στην εποχή μας. Επίσης, προτείνεται μια βιωματική μέθοδος εύκολης και αποτελεσματικής εκμάθησης χορευτικών τραγουδιών με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο.
Ως περαιτέρω αξιοποίηση προτείνεται η μεταφορά και προσαρμογή του προτεινόμενου μοντέλου στις διδακτικές ανάγκες του κάθε εκπαιδευτικού της μουσικής, της γυμναστικής, του εκπαιδευτικού της τάξης ή του εμψυχωτή σε όποιο χώρο εργάζεται, τόσο με παραδοσιακό – λαϊκό υλικό της κάθε τοπικής κουλτούρας, όσο και διαπολιτισμικά.
Περιεχόμενο και δραστηριότητες του εργαστηρίου αποτελούν τα μουσικά παιχνίδια και κυρίως τα χορευτικά τραγούδια-παιχνίδια που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της γης και από διαφορετικά πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα. Προτείνεται η εκμάθηση χαρακτηριστικών ειδών χορευτικών τραγουδιών της Ελλάδας, όπως ο Καλαματιανός (7/8), ο Αντικριστός (9/8), το Συρτάκι (4/4) , το Τσιφτετέλι (4/4), το Ζεϊμπέκικο ή ο Κυνηγητός. Και το μουσικό ταξίδι διανθίζεται με σταθμούς σε όλες τις ηπείρους και σε μέρη του κόσμου με πλούσια μουσική παράδοση. Το υλικό που χρησιμοποιείται αντλείται από παλιότερες και πρόσφατες εκδόσεις αλλά και από ανέκδοτο ρεπερτόριο του εισηγητή.
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Απαραίτητη η κράτηση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κόστος Συμμετοχής: 40€ και 25€ (Άνεργοι, ΑΜΕΑ, Φοιτητικό)
 Πληροφορίες - κρατήσεις: www. mousikotropo.gr