Η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας θα δώσει συναυλία με  σκοπούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 20.30, στην αίθουσα  συναυλιών  του Δ.Ω.Λ.

Πρωτολειτούργησε το 1987 στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Λάρισας και μετά από πρόταση του Γιώργου Δεληγιάννη, ο οποίος διευθύνει τη Σχολή έως σήμερα.

Το 1989 τα θετικά αποτελέσματα του εγχειρήματος οδηγούν στην ένταξη της νεοσύστατης Σχολής στο  Τμήμα Ελληνικής Μουσικής του Δ.Ω.Λ.

Τα μαθήματα χωρίζονται σε πρακτικά: διδασκαλία παραδοσιακών τραγουδιών και οργάνων (σουραύλι, γκάιντα, κλαρίνο, βιολί, σαντούρι, λαούτο, ντέφι κ.τ.λ.) και θεωρητικά: η θεωρία της Δυτικοευρωπαϊκής, της Αρχαίας Ελληνικής και της Ανατολικής Μουσικής.

Για την απόκτηση πτυχίου ή διπλώματος παραδίδονται επιπλέον θεωρητικά μαθήματα. Το 1997 μετά από δεκάχρονη εμπειρία εκδίδεται ο Οδηγός Σπουδών της Σχολής. Η διδασκαλία των παραδοσιακών οργάνων βασίζεται στο πάντρεμα των εμπειρικών γνώσεων με τη θεωρία που οδηγεί το σπουδαστή/τρια στο θεμιτό και θετικό αποτέλεσμα.

Είναι η πρώτη Σχολή που λειτούργησε στην Ελλάδα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης με επιτυχία και άνοιξε τον δρόμο για ανάλογα εγχειρήματα.

Η αναγνώριση  δεν άργησε να έρθει αρχικά από την τοπική κοινωνία και συγχρόνως με την συνεργασία διακεκριμένων καλλιτεχνών και ειδικών του χώρου. Το κάλεσμα από την Δόμνα Σαμίου για  συμμετοχή σε μεγάλες εκδηλώσεις, με οικοδέσποινα την ίδια, στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής και στο Ηρώδειο, ήταν από τις  κορυφαίες και τιμητικές εμφανίσεις της Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής.

Ο κορυφαίος σολίστας του παραδοσιακού κλαρίνου Νίκος Φιλιππίδης  είναι συνεργάτης και βασικό μέλος της εξεταστικής επιτροπής για απόκτηση πτυχίου ή διπλώματος.

Παρατηρείται στις μέρες μας, στα χρόνια της κρίσης, το ενδιαφέρον αρκετών νέων αλλά και ενηλίκων να στρέφεται προς την εκμάθηση κάποιου παραδοσιακού οργάνου που δίνει μια ευχάριστη διέξοδο στη δύσκολη καθημερινότητα μας. 

Η  Σχολή  στεγάζεται στην οδό Σκαρλάτου Σούτσου 10 και δέχεται σπουδαστές από 8-9 χρονών (δωρεάν για το πρώτο έτος), χωρίς όριο ηλικίας.

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς θα εμφανισθεί  η Παιδική Χορωδία της  Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη  δ/νση του Γ. Δεληγιάννη και στη συνέχεια θα πάρουν μέρος σπουδαστές της Σχολής.

Στο δεύτερο πρόγραμμα θα ακολουθήσει συναυλία με τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που θα ερμηνεύσουν οι σπουδάστριες της τάξης τραγουδιού: Λυδία Ντογκάρου,  Σοφία Ζαχάρη,  Μαρία Σερέτη και Κώστας Παπαδημητρίου  με τη συνοδεία της ορχήστρας της Σχολής, με εξάρχοντα των Σταύρο Κουσκουρίδα - κλαρίνο, Ρήγα Μακρόπουλο - βιολί,  Χρήστο Μυλωνόπουλο - ακορντεόν, Κώστα Παπαδημητρίου - λαούτο και Αποστόλη Μαυραντζά στα κρουστά.

Το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο Γ. Δεληγιάννης.

Εισιτήρια προπωλούνται στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας από Δευτέρα 13 έως Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020  και ώρες 10.00-14.00, Σάββατο 18/1 και ώρες 12.00-14.00 και Κυριακή 19/1 από 19.00. Τηλ επικοινωνίας : 2410.259936 κ. Γεώργιο Παπαϊωάννου.