H Καντάτα “ΟΜΝΥΜΙ”, βασισμένη στον Ιπποκράτειο Όρκο, για Συμφωνική Ορχήστρα, Ανδρική Χορωδία, Σοπράνο και Τενόρο, που έγραψε ο Λαρισαίος μουσικός Ευριπίδης Μπέκος, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στον αύλειο χώρο του Μύλου του Παππά.
Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του έργου, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ιπποκράτης: η Αέναη Επιστροφή», που πραγματοποιούνται υπό αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την υποστήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και συνδιοργανώνονται από το Δήμο Λαρισαίων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».
Το έργο “ΟΜΝΥΜΙ” αποτελεί μια μελοποιητική προσέγγιση του Ιπποκράτειου Όρκου. Γραμμένο σε μορφή Καντάτας, εξερευνά τις μουσικές προοπτικές που ενυπάρχουν στο πρωτότυπο κείμενο.
Μέσα από πολυποίκιλλες διαδικασίες αναζήτησης των προσωδιακών οριζόντων του αρχαιοελληνικού λόγου, προκύπτουν πολύμορφα ηχοτοπία όπου λειτουργούν ως φορείς του κειμένου με γνώμονα πάντοτε την αμεσότητα και την ευκρίνεια της μουσικής διατύπωσης.
Οι διαχρονικές αξίες του Ιπποκράτειου Όρκου προβάλλονται μέσω της μουσικής, ενώ το ταξίδι στους αιώνες όπως και η "Αέναη Επιστροφή" εμφανίζονται υπό τη μορφή συμβολισμών καθ' όλη τη διάρκειά του.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν πέρσι, με την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του έργου του Γιάννου Αιόλου «Αιώνιο Σώμα» από τη Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ σε διεύθυνση του μαέστρου της Δημήτρη Κτιστάκη και εικαστικό instalation του Χρήστου Παπανικολάου.
Φέτος, ανατέθηκε στον νεαρό Λαρισαίο, ταλαντούχο και βραβευμένο μουσικό Ευριπίδη Μπέκο, η σύνθεση μιας ωδής στον όρκο του Ιπποκράτη την οποία θα εκτελέσει η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας. Συμμετέχουν η Ανδρική Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας και οι σολίστες Δέσποινα Πούρικα και Ζήσης Αποστολίδης.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Να σημειωθεί, ότι πριν από τη συναυλία, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα βραβεύσει τους Αριστούχους αποφοιτήσαντες από την ίδρυσή της.