Ακόμα ένα σοκαριστικό έγκλημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης αυτή τη φορά στα Εξάρχεια. Εκεί ο 48χρονος, που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, τραυμάτισε βάναυσα και θανάσιμα το φίλο του, τον 50χρονο Νικόλαο Ντάβα, ένα φιλήσυχο και διανοούμενο κάτοικο των Εξαρχείων, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε ενδιαφερθεί να τον φιλοξενήσει σε ένα από τα σπίτια του επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη.

Εξάρχεια: Το χρονικό της βάναυσης δολοφονίας

Η γειτονιά αναστατώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης από τσακωμούς, ενδεχομένως μεταξύ των δύο ανδρών. Στο διαμέρισμα του τέταρτου ορόφου του κτιρίου, στον αριθμό 88, ακούστηκαν κραυγές και χτυπήματα, με τους περιοίκους να αναστατώνονται και να καλούν τις αστυνομικές αρχές. Γύρω στις τέσσερις έφτασαν στο σημείο τόσο η Άμεση Δράση όσο και το ΕΚΑΒ, με τους διασώστες, δυστυχώς, να μένουν άπραγοι.

Ο 50χρονος είχε ξεψυχήσει, κι επομένως η υπόθεση ήταν πλέον στη δικαιοδοσία του τμήματος Ανθρωποκτονιών. Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικοί προσήγαγαν τον 48χρονο, οποίος βρισκόταν σε κάκιστη κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μιλούσε ακατάληπτα, επαναλαμβάνοντας συνεχώς «είμαι τρελός εγώ», μέχρι που λιποθύμησε. Παράλληλα, στο μπάνιο του σπιτιού βρέθηκαν ένα μαχαίρι και ένα σφυρί, χωρίς να υπάρχει αναφορά για αίματα.

Ο 50χρονος διανοούμενος μουσικός φιλοξενούσε τον 48χρονο δολοφόνο του

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 50χρονος ήταν ένας διανοούμενος μουσικός, κινηματογραφιστής και συγγραφέας. Ήταν ιδιοκτήτης του διαμερίσματος όπου συνέβη το μοιραίο συμβάν, όπως επίσης κι ενός άλλου στον όροφο ακριβώς από κάτω. Φαίνεται να γνώριζε τον 48χρονο από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λάρισα, κι ενδεχομένως να προσφέρθηκε να τον φιλοξενήσει για λίγο, καθώς ο δράστης είχε εμπλακεί σε διαδοχικά βίαια περιστατικά στον Τύρναβο.

Ακριβείς πληροφορίες, όμως, δεν υπήρχαν μέχρι και χθες το βράδυ, καθώς ο 48χρονος ήταν υπό την επήρεια βαριάς μέθης και μέχρι το απόγευμα ήταν ανήμπορος να δώσει κατάθεση. Όταν, δε, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κατάφεραν να τον συνεφέρουν, αφενός συνέχισε το ίδιο τροπάριο, αφετέρου δεν έδωσε ξεκάθαρες πληροφορίες, παρά μόνο την ομολογία του. «Θυμάμαι πως τσακωθήκαμε και πιαστήκαμε στα χέρια, δεν θυμάμαι όμως για ποιο λόγο» φέρεται να είπε με κυνισμό.

Ο 50χρονος Νικόλαος Ντάβας βρέθηκε με πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Από τη μακροσκοπική εξέταση φαίνεται πως αυτά προκλήθηκαν με αιχμηρό αντικείμενο. Ίσως να χρησιμοποιήθηκε η αιχμηρή πλευρά του εργαλείου, ωστόσο αυτό θα ξεκαθαριστεί μετά τη νεκροτομή, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Ο αδικοχαμένος άνδρας ήταν ένας πολυπράγμων καλλιτέχνης. Είχε σπουδάσει με υποτροφία από το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) θέατρο στο Drama Department του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Είχε παίξει και είχε διδάξει στο θέατρο, κυρίως στην Αγγλία, αλλά και στην Ελλάδα, ενώ έκανε και τρεις ταινίες μεγάλου μήκους. Έγραψε και σκηνοθέτησε επίσης θεατρικά έργα, ενώ παράλληλα έχει εκδώσει μουσικές συλλογές και τραγούδια.

Με βαρύ ποινικό μητρώο, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος

Η περίπτωση του 48χρονου έχει πολλές ιδιαιτερότητες, φανερώνοντας με τη σειρά της την αδυναμία του συστήματος σωφρονισμού και δικαιοσύνης στη χώρα μας. Δεν είναι διόλου τυχαίο πως ο δράστης του στυγερού εγκλήματος έφερε στην πλάτη σοβαρές καταδίκες με αποκορύφωμα τον άγριο ξυλοδαρμό του πατέρα του. Στις 20 Ιανουαρίου ο 48χρονος είχε κάνει… μαύρο στο ξύλο τον πατέρα του που, έντρομος, είχε καλέσει τις Αρχές. Σύμφωνα με την καταγγελία του, ο δράστης είχε σπάσει όλο το σπίτι, ακόμη και τις πόρτες.

Ο 48χρονος συνελήφθη, δικάστηκε στο αυτόφωρο και καταδικάστηκε με ποινή διετούς φυλάκισης με αναστολή, κι αφέθηκε ελεύθερος. Μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα είχε απειλήσει καταστηματάρχη στον Τύρναβο με φαλτσέτα. Και ο επιχειρηματίας είχε καλέσει τις Αρχές, οι οποίες τον οδήγησαν σε ψυχιατρική κλινική. Όμως, έπειτα από δύο ημέρες, ο 48χρονος αφέθηκε ελεύθερος! Ένα άλλο επεισόδιο είχε σημειωθεί το 2021, όταν ξυλοκόπησε γείτονά του στον Τύρναβο. Μέχρι πρότινος ο 48χρονος είχε νοσηλευτεί δύο φορές σε ψυχιατρική κλινική και φέρεται να μη λάμβανε τη ρυθμιστική αγωγή.

«Να σαπίσει στη φυλακή»

Από τα βάσανα που πέρασε, ο ίδιος ο πατέρας του θύτη έχει πλέον απαυδήσει και δεν θέλει να ξαναδεί τον 48χρονο. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να ζητά από τις Αρχές τη χειρότερη δυνατή τιμωρία για το γιο του. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ζήτησε να σαπίσει ο γιος του στη φυλακή, ενώ τόνισε πως είχε προειδοποιήσει τις Αρχές: «Είχε τρέλα ο άνθρωπος. Είχε τρέλα ο άνθρωπος, αλλά ήταν ελεύθερος. Ήταν ελεύθερος… γιατί τον άφηναν ελεύθερο! Δηλαδή, έπρεπε να γίνει το κακό; Και τους έλεγα “ρε παιδιά, να μη γίνει το κακό και μετά πάτε και τον πιάσετε”. Τώρα είναι δώρο άδωρον, έφυγε ο άνθρωπος. Τι χρωστούσε ο άνθρωπος αυτός; Πρέπει να δικαστεί, να σαπίσει στη φυλακή» λέει ο πατέρας του.

parapolitika.gr