Τους ανθρώπους που προσπαθούν να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται ευχαρίστησε ο πρωθυπουργός μιλώντας από τη Λάρισα και ανακοινώνοντας μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών.

Έδωσε έμφαση στο θέμα της υγιεινής δεδομένης της τεράστιας έκτασης που πλημμύρισε και ειδικά στο θέμα της καύσης των νεκρών ζώων.

Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι η πλατφόρμα για την κρατική αρωγή θα ανοίξει ήδη από τη Δευτέρα και θα προβλέπεται η λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία.

Εκανε γνωστό ότι την Τρίτη θα βρεθεί στο Στρασβούργο μαζί με υπουργούς για να μιλήσει με την Πρόεδρο της Κομισιόν για τους τρόπους που θα βοηθήσει την Ελλάδα. Είπε ότι η Ευρώπη πληρώνει πολλά χρήματα για την ενεργειακή μετάβαση αλλά λίγα χρήματα για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. 

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η οικονομία είναι ισχυρή. Η χώρα πήρε την επενδυτική βαθμίδα και αυτό δείχνει ότι έχουμε δυνατότητες. 

Τέλος, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη το επόμενο σαββατοκύριακο. Θα μιλήσουμε ανοιχτά, δεν θα κρύψουμε τίποτα, δεν θα ωραιοποιήσουμε τίποτα αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα.

Η πρώτη αρωγή

Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο υπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος είπε ότι ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα πρώτης αρωγής (arogi.gov.gr) τόσο για χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής που φτάνει έως 10.000 ευρώ όσο και για την πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης για επιχειρήσεις (έως 4.000 ευρώ) στην οποία περιλαμβάνονται και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Περιλαμβάνει επίσης κάλυψη πρώτων αναγκών στην οικοσκευή που φτάνει τα 6.600 ευρώ με έμφαση στις περιοχές που επλήγησαν ολικά.

Συνολικά, προβλέπεται κάλυψη έως 80% για επανακατασκευή κατοικιών, ενώ στις επιχειρήσεις (και τις γεωργικές) καλύπτεται το 70% της ζημιάς. Παράλληλα,

  • Για πολίτες ενεργοποιείται επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης με 300 έως 500 ευρώ.
  • Χορηγείται αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για έξι μήνες.
  • Τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ
  • Αναστολή συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες με επιδότηση 534 ευρώ για τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον υπουργό θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υλοποίησης των μέτρων.

euro2day.gr