Τα τρακτέρ τους στον κόμβο Πλατυκάμπου βγάζουν την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Αγροτών Λάρισας. Με αυτό τον τρόπο κλιμακώνουν τον αγώνα τους και απαιτούν από κυβέρνηση και τοπικές αρχές να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα τους.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα Τρίτη, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην Βουλή, η έκθεση των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, η καθημερινή κατάσταση εγκατάλειψης που βιώνουμε στα πλημμυρισμένα χωράφια, τα μόλις 600 εκ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2024 για τις πλημμυρόπληκτες και πυροπαθείς περιοχές, δείχνουν ότι μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να πιέσουμε.

Πιστεύουμε ότι θα εισακουστούμε, ότι με την αποφασιστική μας συμμετοχή ξεκινώντας από αύριο θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση.  Καλούμε όλους τους φορείς της Θεσσαλίας να συμπαρασταθούν σ’ αυτό τον αγώνα. Δίνουμε αυτό τον αγώνα της επιβίωσης με την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε».

Ο Άγγελος Τζιαμαλής, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Σωτηρίου  τόνισε μεταξύ άλλων ότι, «τρεις μήνες μετά, 180.000 στρέμματα βρίσκονται κάτω από το νερό, χωρίς να γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιο πλάνο για το πώς θα φύγουν τα νερά.  Απαιτούμε τη διάνοιξη σήραγγας για την υλοποίηση της αποστράγγισης των περιοχών της πρώην λίμνης Κάρλας προς το Αιγαίο».

Ο Γιάννης Γαργάλας αγρότης και κάτοικος Καλαμακίου επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί στους αγρότες χρονοδιάγραμμα σχετικά με την απομάκρυνση των νερών τονίζοντας πως «εμείς δεν θέλουμε να πάμε πουθενά. Μας ενδιαφέρει να ζήσουμε εκεί στο χωριό μας, να καλλιεργήσουμε τη γη μας και να μπούμε ξανά στην κανονικότητα». 

Ο Γιάννης Μπακαλόπουλος, πλημμυροπαθής αγρότης τόνισε μεταξύ άλλων ότι, «δεν μπορεί να ανοίγεις την πόρτα από το χωριό σου και να βλέπεις το νερό, δεν μπορεί να ανοίγεις την πόρτα από το χωριό σου και να μην βλέπεις τον γείτονα σου. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Βγαίνουμε στο δρόμο γιατί μόνο έτσι θα πιέσουμε».

Στα βασικά αιτήματα των αγροτών, σύμφωνα με τον 902.gr. , περιλαμβάνονται τα εξής: 

  • Άμεσο χρονοδιάγραμμα και τα αντίστοιχα έργα, όπως η διάνοιξη νέας σήραγγας για την υλοποίηση της αποστράγγισης των περιοχών της πρώην λίμνης Κάρλας προς το Αιγαίο. Να υπάρξει σχεδιασμός από το κράτος στα χωριά που έχουν πλημμυρίσει και σε όσα κινδυνεύουν επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά, μέτρα για την κατοικία και διαβίωση όσων έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν. Οι αγρότες που καλλιεργούσαν σε αυτές τις περιοχές να πάρουν πλήρη αποζημίωση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά παραγωγικά.

  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια. Άμεσα χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των αποζημιώσεων στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή και όχι στην ασφαλιζόμενη τιμή στον ΕΛΓΑ, το κεφάλαιο, τον εξοπλισμό και αποθηκευμένες παραγωγές χωρίς να προσμετρείται η παλαιότητα των μηχανημάτων.

  • Να υπάρξει αναπλήρωση του εισοδήματος όχι μόνο για φέτος, αλλά για όσα χρόνια χρειαστεί, με δεδομένο ότι τα νερά παραμένουν στα χωράφια. 

  • Για τα προϊόντα με βάση το κόστος παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος από την φετινή παραγωγή διεκδικούμε από την κυβέρνηση:

    • Βαμβάκι – Καλαμπόκι 300 ευρώ/στρέμμα

    • Βιομηχανική Τομάτα 1000 ευρώ/στρέμμα

    • Μηδική 200 ευρώ/στρέμμα

    • Αμπέλια 600 ευρώ/στρέμμα

    • Αμύγδαλα 800 ευρώ/στρέμμα

    • Φιστίκια 2000 ευρώ/στρέμμα

    • Καρύδια – Ροδιά 1000 ευρώ/στρέμμα

    • Αιγοπρόβατα 300 ευρώ για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με παραγωγικά ζώα και 500 ευρώ για την απώλεια της φετινής παραγωγής στα πνιγμένα κοπάδια.