Συνέντευξη στην εφημερίδα "Παραπολιτικά" και τη Σάσα Σταμάτη έδωσε η Λαρισαία βουλευτής και ηθοποιός Άννα Βαγενά, μιλώντας για την επικείμενη συνταξιοδότησή της από την πολιτική σκηνή, τη σχέση της με την οικογένειά της, αλλά και την έντονη κριτική που έχει δεχθεί για την εμφάνισή της και την παρουσία της στη Βουλή.

Ακολουθεί η συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε:

Μητέρα, σύζυγος, ηθοποιός, πολιτικός και πρόσφατα γιαγιά. Η πολυτάλαντη Αννα Βαγενά μετά τη Βουλή επιστρέφει στο καταφύγιό της, το θέατρο «Μεταξουργείο», και ενσαρκώνει τη Λωξάντρα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μας αποκαλύπτει γιατί αποφάσισε να μην πολιτευτεί και απαντά σε όλους όσους την τρολάρουν για το ντύσιμό της στη Βουλή, αλλά και για τον τρόπο που κάθεται. Πετάει στα σύννεφα όταν μιλάει για την εγγονούλα της, αλλά και για το alter ego της, τη Λουλού.

Γιατί αποφάσισες να μην πολιτευτείς ξανά;

Γιατί μεγάλωσα. Είμαι σε μια ηλικία πια που προτιμώ όσα χρόνια μού δώσει ο Θεός να τα διαθέσω αποκλειστικά στο θέατρο, στην οικογένειά μου και στη ζωή. Αλλωστε, μπορεί κανείς να προσφέρει στα κοινά και στην πατρίδα του και από άλλη θέση, εκτός ενεργού πολιτικής.

Θα προτιμούσες να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή, για να ανασάνει ο κόσμος;

Δεν νομίζω ότι θα σωθεί με αυτή την ιστορία και ότι θα ανασάνει. Το χρέος θα μας ακολουθεί. Το θέμα είναι να γίνει απομείωσή του με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν αντέχει η χώρα να το αντιμετωπίσει. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η οικονομία μας να ζωντανέψει και να γίνει πιο υγιής αν υπάρχει αυτό το χρέος. Θεωρώ ότι μένοντας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατοχυρώνουμε κάποια δικαιώματά μας, εθνικά και κυριαρχικά, γιατί η γεωγραφική θέση στην οποία βρισκόμαστε είναι πολύ ευαίσθητη και εκτός Ενωσης θα μπορούσαν να έλθουν σοβαρά δεινά.

Μίλησέ μας για τον νέο ρόλο της ζωής σου, αυτόν της γιαγιάς. Πώς περνάτε με την εγγόνα;

Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα, πολύ καινούργιο για μένα. Εχω μια εγγονούλα δύο μηνών. Μια υπέροχη «μπουμπού» από την κόρη μου, Γιασεμή Κηλαηδόνη, και τον άνδρα της, Γιάννη Καραγιάννη. Είναι ένα πολύ γλυκό μωρούλι. Μου αρκεί να κάθομαι και να κοιτάζω την εγγονούλα μου. Γαληνεύω με την εικόνα της.

Ο Λουκιανός πώς είναι; Εχει μια περιπέτεια με την υγεία του;

Εχει μια περιπέτεια και το παλεύει. Τώρα, δόξα τω Θεώ, είναι καλύτερα.

Μίλησέ μας για τη σχέση σας. Είστε 44 χρόνια μαζί;

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας είμαστε μαζί. Είναι πια σχέση ζωής αίματος. Είναι σαν να είσαι συγγενής εξ αίματος με αυτόν τον άνθρωπο. Υπάρχει ισχυρό δέσιμο. Με τα καλά του και τα κακά του, όπως όλα τα πράγματα.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζεις σε εκείνον;

Είναι ένας εξαιρετικά καλός και ευγενικός άνθρωπος. Είναι πολύ έξυπνος, ταλαντούχος, με διαύγεια μυαλού, ακόμα, καταπληκτική. Υπήρξε πάρα πολύ όμορφος και τώρα ακόμα, όταν περιποιηθεί λίγο τον εαυτό του, είναι πολύ όμορφος. Υπήρξε ο μεγάλος έρωτάς μου. Τι άλλο θέλει μια γυναίκα από έναν άνδρα;

Παρόλο που έχεις δηλώσει ότι σου έκανε «κουτσουκέλα», εσύ ήσουν πάντα εκεί.

Αυτά σε μια μακροχρόνια σχέση συμβαίνουν. Οποιος πει ότι δεν συμβαίνουν είναι ψεύτης και υποκριτής. Δεν μπορεί να ζει ένα ζευγάρι σχεδόν μισό αιώνα μαζί και να μην έχουν συμβεί τέτοια πράγματα. Δεν έφυγε όμως ποτέ από το σπίτι. Είναι άψογος πατέρας.

Ποια είναι η πιο δύσκολη στιγμή που θυμάσαι;

Οταν πηγαίναμε με τον Λουκιανό με το ασθενοφόρο στο Α’ Βοηθειών σε μία από τις περιπέτειες της υγείας του. Ανεβαίναμε τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο Λουκιανός είχε πνευμονικό οίδημα και εγώ ήμουν μαζί του μέσα στο ασθενοφόρο.

Σε ενοχλεί που ασχολούνται με το ντύσιμό σου στη Βουλή;

Με ενοχλεί που δεν ασχολούνται με σοβαρά πράγματα και ασχολούνται με όλα αυτά με άθλιο τρόπο, ο οποίος νομίζουν ότι είναι δημοσιογραφία. Δεν είναι εντελώς τυχαίο. Εγώ στοχοποιήθηκα τους τελευταίους μήνες. Από τη στιγμή που δήλωσα ότι δεν πρόκειται να καταψηφίσω εκείνα τα μέτρα που ήρθαν στις αρχές του καλοκαιριού και ότι θα στηρίξω την κυβέρνηση έγινα στόχος επίθεσης. Προσπάθησαν με κάθε τρόπο να με αποδομήσουν σαν άνθρωπο, να διαλύσουν την προσωπικότητά μου. Εγώ είμαι αυτός ο άνθρωπος που είμαι. Δεν θα αλλάξω. Ετσι ντύνομαι, έτσι κυκλοφορώ, είμαι απλή. Αλλωστε, η σοβαρότητα των ανθρώπων δεν κρίνεται από το φόρεμα που θα βάλουν, αλλά από τη στάση που θα κρατήσουν στη ζωή. Ποτέ δεν ασχολήθηκαν με πιο ουσιαστικά πράγματα που έχω κάνει. Οπως με το θέμα των εκτός έδρας των ηθοποιών των κρατικών σκηνών, τα οποία με πολύ κόπο καταφέραμε και κρατήσαμε. Επίσης, με τις πρωτοβουλίες που πήραμε οι γυναίκες πολιτικοί να δοθεί ψηφιακή μαστογραφία δωρεάν σε όλες τις γυναίκες.

Ούτε προβλήθηκε όσο θα άξιζε το γεγονός ότι εγώ δίνω ένα μεγάλο μέρος της βουλευτικής αποζημίωσής μου κάθε μήνα στους χαμηλοσυνταξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ. Κάποιες οικογένειες στηρίζονται από εμένα οικονομικά. Με αυτά θα έπρεπε να ασχολούνται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όχι με το αν εγώ φορούσα ένα φόρεμα πράσινο που δεν τους άρεσε. Παρεμπιπτόντως, αφού είχαν σχολιάσει το φόρεμά μου, λίγες ημέρες μετά ο Νικήτας Κακλαμάνης, ως πρόεδρος επιτροπής για το ΣτΕ, σε μία από τις συζητήσεις φορούσε μια ριγέ μπλούζα πολύ χρωματιστή, που ίσως να μην ταίριαζε σε έναν πολιτικό, αλλά δεν είδα κανέναν να τη σχολιάσει. Εγώ τον συμπαθώ πάρα πολύ τον Νικήτα και εκείνος με συμπαθεί ενώ για το συγκεκριμένο φόρεμα είχε πει: «Τι ωραίο είναι αυτό, Αννα», γιατί του αρέσουν τα χρώματα.

Εσένα η εξωτερική σου εμφάνιση σε απασχολεί;

Εγώ υπήρξα ωραίο κορίτσι και δεν ήμουν κοκέτα ποτέ. Δεν ασχολήθηκα ποτέ με την εξωτερική μου εμφάνιση, ίσως γιατί ήμουν πολύ όμορφη και δεν χρειαζόταν. Εβαζα ένα απλό ρούχο, έφτιαχνα λίγο τα μαλλιά μου και έβγαινα. Τώρα που μεγάλωσα και έχω βάλει κάποια κιλά με ενοχλούν πολύ και αισθητικά και στην υγεία μου. Αν προσέξω λίγο τον εαυτό μου, ντυθώ λίγο και χτενιστώ, γίνομαι καλή ακόμα. Οπότε λέω «Αντέχω ακόμα» (γέλια).

«Ελπίζω να βασανιστούν από τις τύψεις»

Τη Λυδία Κονιόρδου πώς την κρίνεις ως υπουργό Πολιτισμού;

Ως υπουργό ακόμα δεν την είδαμε. Νομίζω ότι έχει προσωπικότητα, αρκετή πείρα στη διοίκηση -γιατί υπήρξε και διευθύντρια ΔΗΠΕΘΕ και στον Βόλο και στην Πάτρα-, ενώ είναι και άνθρωπος του θεάτρου. Για αυτό πιστεύω ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα πολύ αυξημένα και σοβαρά καθήκοντά της.

Φωτογραφίες σου με τα πόδια πάνω στο τραπέζι κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου.

Με ενόχλησε η χυδαία επίθεση που έγινε εναντίον μου. Είναι σοβαρή ιστορία αυτή. Είναι επίθεση που γίνεται συγκροτημένα και ξέρουν τι κάνουν. Θέλουν να με διαλύσουν, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι αυτό έχει επιπτώσεις και στην οικογενειακή ζωή των ανθρώπων που χτυπούν. Αυτό που κάνουν είναι ανήθικο και πρόστυχο και ελπίζω να βασανιστούν κάποια στιγμή από τις τύψεις τους για το κακό που κάνουν σε κάποιους ανθρώπους.

Μου έλεγες για το σκυλάκι σου, τη Λουλού, ότι είναι η τρίτη σου κόρη.

Η Λουλού έχει εμφανιστεί πολλές φορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι γνωστή, γιατί με ακολουθεί και είναι το alter ego μου. Από τη μέρα που τη βρήκα πριν από πέντε χρόνια -ήταν κακοποιημένη και ταλαιπωρημένη-, είμαστε αυτοκόλλητες. Την αποχωρίζομαι σπάνια και είναι ένα πλάσμα που μου έχει ανταποδώσει αυτή την αγάπη στο έπακρο και με έχει παρηγορήσει σε δύσκολες στιγμές.

Mίλησέ μας για τη Λωξάντρα που υποδύεσαι στο θέατρο «Μεταξουργείο». Είναι ο ρόλος της ζωής σου;

Είμαι πολύ τυχερή που ενσαρκώνω τη Λωξάντρα, γιατί είναι ένα πάρα πολύ φωτεινό πλάσμα. Η φιλοσοφία της για τη ζωή είναι πολύ κοντά στη δικιά μου. Είναι μια γυναίκα που υπηρέτησε την οικογένειά της με όλη την ψυχή της και τη ζωή της. Μεγάλωσε έξι παιδιά, έζησε στην Κωνσταντινούπολη την εποχή που οι Ελληνες άκμαζαν στην Πόλη και έτσι μέσα από τη ζωή της βλέπουμε και όλη την ακμή της εκεί ελληνικής κοινότητας. Με συγκινεί που η Λωξάντρα σε όλη την πορεία της έχει δίπλα της συντρόφισσα, βοηθό και φιλενάδα την Παναγία. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι η Λωξάντρα είναι και γιαγιά. Περιγράφει τη σχέση της με την εγγονή της, κάτι που ταίριαξε την περίοδο αυτή, καθώς όταν πήρα τη διασκευή έγινα και εγώ γιαγιά. Ηταν από αυτά που λες: «Η ζωή πώς τα φέρνει».