Θετικά είναι τα µηνύµατα σχεδόν από όλη την Ελλάδα για τη φετινή ελαιοκοµική περίοδο, η οποία αναµένεται µε µεγαλύτερη και ακόµα πιο ποιοτική παραγωγή σε σχέση µε την προηγούµενη.
Όπως αναφέρει σε αναλυτικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», με σύµµαχο τις καλές καιρικές συνθήκες, στις περισσότερες ελαιοκοµικές περιοχές, τόσο η ανθοφορία όσο και η καρπόδεση των δέντρων εξελίχθηκαν οµαλά, ενώ έχει αποτραπεί µέχρι στιγµής η επέλαση του δάκου. Για την περιοχή της Λάρισας η παραγωγή αναμένεται να κινηθεί στα περσινά επίπεδα. Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα « σε µια πολύ καλή χρονιά εξελίσσεται η ελαιοκοµική περίοδος στη Θεσσαλία. Σύµφωνα µε τις ΔΑΟΚ της περιφέρειας, «µέχρι στιγµής ο δάκος είναι περιορισµένος. Αυτές τις µέρες διενεργείται σε ορισµένες περιοχές δακοκτονία (α’ ψεκασµός) και όλα δείχνουν ότι η χρονιά θα είναι καλή».
Στη Μαγνησία, οι πολύ καλές θερµοκρασίες συνέβαλαν στον τριπλασιασµό της φετινής παραγωγής ελαιολάδου. Έτσι, από τους 3.000 τόνους ελαιολάδου την χρονιά ‘16-‘17, την προσεχή εκτιµάται ότι θα φθάσει τους 13.000 τόνους.
Στον Νοµό Λάρισας, σύµφωνα µε τα στοιχεία της τοπικής ΔΑΟΚ, την χρονιά 2016-2017 παρήχθησαν 1.100 τόνοι ελαιόλαδου. Η εκτίµηση για φέτος είναι ότι η παραγωγή θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, ενώ οι µικροί παραγωγοί, που αποτελούν και την πλειοψηφία στον νοµό, επειδή θα αξιοποιήσουν τη σοδειά για τις δικές τους ανάγκες, θα αποφύγουν να ακολουθήσουν την προβλεπόµενη διαδικασία, µέσω Μητρώου. Σηµειώνεται ότι περίπου 70.000 – 100.000 δέντρα,που κάηκαν πέρυσι στην ευρύτερη περιοχή των Γόννων, παραµένουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας».
Τ.Π.