Η εκπαιδευτική ταινία «Φοβού τους ξένους?» θα προβληθεί στο Γυμνάσιο – ΛΤ Βερδικούσας, τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, στις 11:30 π.μ., μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου και στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας.
Η ταινία έχει προβληθεί σε αρκετές εκδηλώσεις και πολλά σχολεία, στη Λάρισα, το Βόλο, την Αθήνα, κ.α.
Η ταινία «Φοβού τους ξένους?» δημιουργήθηκε από τους εκπαιδευτικούς του ΕΠΑΛ Τυρνάβου, Δημήτρη Σακατζή, στο σενάριο και Αργύρη Γιουρούκη, στη σκηνοθεσία, με πρωταγωνιστές, μαθητές του ΕΠΑΛ Τυρνάβου (συμμετείχαν 20 μαθητές λυκείου, 7 μαθητές δημοτικού και οι 2 καθηγητές) κι έχει ως θέμα την ξενοφοβία και τη σχολική βία (bullying).
Παρουσιάστηκε ως θεατρικό έργο σε σχολεία της Λάρισας και του Τυρνάβου το 2011, το Νοέμβριο του 2012, βραβεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, στο «Θεσμό αριστείας και ανάδειξης καλών πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», ενώ στη συνέχεια η ταινία χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι η μουσική επένδυση, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για την ταινία, από 2 Λαρισαίες μουσικούς, έναν Λεριό - Γάλλο συνθέτη πιάνου, έναν Θεσσαλονικιό τρομπετίστα κι έναν κιθαρίστα - συνθέτη στην Αθήνα.
Η ταινία είναι γραμμένη, όχι για να δώσει απαντήσεις, αλλά να παρουσιάσει τη σχολική καθημερινότητα και να θέσει ερωτήματα πάνω σ’ αυτή. Στην τεχνική εκπαίδευση, η ενεργός συμμετοχή των μαθητών, η βιωματική μάθηση και η τριβή με την τέχνη, δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ο δρόμος προς την αυτογνωσία.