Το ντοκιμαντέρ «Ξεπερνώντας τα όρια» προβάλει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με το Cinedoc και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, το ερχόμενο Σάββατο 13 του μηνός στις 10μ.μ, στον θερινό κινηματογράφο στον Μύλο του Παππά, με ελεύθερη είσοδο.

Αν ο ‘Μαύρος Κύκνος’ του Ντάρεν Αρονόφσκι ήταν ντοκιμαντέρ, θα είχε πρωταγωνίστρια την χρυσή ολυμπιονίκη της ρυθμικής γυμναστικής Μαργκαρίτα Μαμούν.

Πίσω από φώτα της δημοσιότητας και τους χιλιάδες θαυμαστές, η προετοιμασία της Ρωσίδας αθλήτριας γίνεται κάτω από συνθήκες ακραίας πίεσης.

Άψογα χορογραφημένο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια, το «Ξεπερνώντας τα όρια» μας επιτρέπει μια σπάνια ματιά στον κόσμο του πρωταθλητισμού, που όσο μαγεύει μπροστά στις κάμερες άλλο τόσο σοκάρει με την ωμότητά του πίσω από αυτές.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία της 31χρονης Πολωνέζας σκηνοθέτιδας Μάρτα Πρους, αναφέρεται με σοκαριστικό τρόπο στο πώς η Ρωσίδα πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής Ρίτα Μαμούν και γενικότερα όλη η ρωσική ομάδα, προετοιμάστηκε για να φθάσει στο χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, με «αρνητική» πρωταγωνίστρια την αρχιπροπονήτρια Ιρίνα Βίνερ.

Η Μαργκαρίτα Μαμούν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, δίνοντας στη Ρωσία το πέμπτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση.

Γεννημένη την 1η Νοεμβρίου του 1995 στη Μόσχα, με καταγωγή του πατέρα της από το Μπαγκλαντές, είχε κατακτήσει νωρίτερα 27 χρυσά μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις από το 2013 μέχρι το 2015!

Το «μικρόβιο» για τη ρυθμική οφείλεται στη μητέρα της, η οποία ήταν επίσης αθλήτρια του εντυπωσιακού -αλλά επίπονου- αθλήματος.

Το πρωτοποριακό ντοκιμαντέρ της Πρους έχει προβληθεί στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ του κόσμου και χαρακτηρίστηκε ως «ένα από τα καλύτερα 10 ευρωπαϊκά μέσα στο 2018».

Έγχρ. | 74’ | Πολωνία, Γερμανία, Φιλανδία 2018
Είσοδος ελεύθερη