Την ταινία του μεγάλου Βρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς «Jimmy's Hall» προβάλλει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στις 19:00 και στις 21:30, στο Χατζηγιάννειο.

O σπουδαίος δημιουργός, Κεν Λόουτς, διηγείται μία συγκλονιστική, αληθινή ιστορία που διαδραματίζεται στην Ιρλανδία του 1921 και στον απόηχο του εμφυλίου. 

Αν και ταινία εποχής, η αξία του «Jimmy's Hall» είναι διαχρονική και τα μηνύματα της πιο επίκαιρα από ποτέ. Σε συνεργασία με τον σπουδαίο σεναριογράφο Πολ Λάβερτι, ο Λόουτς παρουσιάζει μία ανθρώπινη και συγκινητική ταινία, με πολιτικά μηνύματα, αναδεικνύοντας παράλληλα τον προσωπικό αγώνα, την αυτοθυσία και την αλληλεγγύη. 

Μέσα στην «αίθουσα του Jimmy», οι πρωταγωνιστές της ταινίας χορεύουν σε ήχους τζαζ και σουίνγκ, γελούν και διασκεδάζουν, εκφράζοντας έτσι την ελευθερία του πνεύματος, αλλά και της ζωής...

Ο πρωταγωνιστής, Jimmy, και όλοι όσοι συμμετέχουν στο πνευματικό κέντρο που έχει δημιουργήσει, διεκδικούν τα αυτονόητα: το δικαίωμα στην έκφραση, το γέλιο, την ελευθερία, το… χορό. Πράγματα τόσο απλά, αλλά και τόσο σημαντικά, τα οποία κατά έναν παράλογο τρόπο φαντάζουν ανήθικα και εξωφρενικά, ιδιαίτερα από τον εκκλησιαστικό δογματισμό. 

Υπόθεση

Το 1921, σε μια Ιρλανδία στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου, η αμαρτία του Τζίμι Γκράλτον ήταν να στήσει με δικά του χρήματα, μια αίθουσα χορού σ' ένα αγροτικό σταυροδρόμι. Το Pearse - Connolly Hall ήταν ένα μέρος όπου οι νέοι της κοινότητας θα μπορούσαν να συγκεντρώνονται, να μαθαίνουν, να διαφωνούν, να ονειρεύονται... πάνω απ’ όλα όμως να χορεύουν και να διασκεδάζουν.

Με τη δημοτικότητα της αίθουσας να αυξάνεται, ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της, σε συνδυασμό με το ελεύθερο πνεύμα που προήγαγε, δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από την Εκκλησία και τους πολιτικούς, που ανάγκασαν τον Τζίμι να φύγει από την περιοχή και την αίθουσα να κλείσει.

Μια δεκαετία αργότερα, κατά την κορύφωση της μεγάλης οικονομικής κρίσης, ο Τζίμι επιστρέφει στη γενέτειρά του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο να φροντίσει τη μητέρα του και να ζήσει μια ήσυχη ζωή καλλιεργώντας το οικογενειακό χωράφι, μακριά από μπλεξίματα με την εξουσία.

Εγκαταλελειμμένη και άδεια, η αίθουσα παραμένει κλειστή παρά τις εκκλήσεις των νέων της περιοχής. Ωστόσο, καθώς ο Τζίμι επανεντάσσεται στην κοινότητα και βλέπει τη φτώχεια και την αυξανόμενη πολιτιστική καταπίεση, ο ηγέτης και ο ακτιβιστής μέσα του, έρχονται ξανά στην επιφάνεια, παίρνοντας την απόφαση να ανοίξει την αίθουσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο κοινός σκοπός της επαναλειτουργίας της αίθουσας θα ενώσει εκ νέου την κοινότητα, βάζοντάς τόσο τον Τζίμι όσο και την πρωτοβουλία του, ξανά στο στόχαστρο της εκκλησίας και των πολιτικών προυχόντων.

2014 | Έγχρωμη| Διάρκεια: 109'

Αγγλο-ιρλανδική ταινία, σκηνοθεσία Κεν Λόουτς με τους: Μπάρι Γουόρντ, Σιμόν Κίρμπι, Φράνσις Μαγκί

Γενική είσοδος 4 ευρώ