Μια ταινία για για την ανεργία, αλλά με καλό τέλος, του Φιλανδού σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι, προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, την Τρίτη 12 Απριλίου στις 19:00 και στις 21:30 στο Χατζηγιάννειο. 

Η ταινία «Μακριά πετούν τα σύννεφα» έκλεψε τις εντυπώσεις στο 64ο Φεστιβάλ Καννών, εξασφαλίζοντας το Βραβείο της FIPRESCI, αλλά και Εύφημο Μνεία από την Οικουμενική Επιτροπή. 

O Καουρισμάκι διαθέτει μια σταθερή προσωπική φιλοσοφία, με μόνιμο άξονα τον άνθρωπο και τον σεβασμό γι' αυτόν. Οι ήρωές του αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες, ή και συχνά τις τραγωδίες της ύπαρξης, για να ανακαλύψουν τελικά τι είναι αληθινά σημαντικό και τι αξίζει να επιδιώκει κανείς στη ζωή. Και πάντα, η αισιοδοξία του σκηνοθέτη και η βαθιά πίστη του στην αγαθή φύση των απλών ανθρώπων διαχέονται στο έργο του.

Υπόθεση

Η Ιλόνα απολύεται από το εστιατόριο "Ντουμπρόβνικ" που, τουλάχιστον μεταπολεμικά, θεωρείτο ως το καλύτερο εστιατόριο της πόλης. Ο Λάουρι, ο σύζυγός της είναι άτυχος γιατί βρίσκεται ανάμεσα στους τέσσερις από τους οχτώ οδηγούς τραμ που πρέπει να απολυθούν. 

 Όλα γύρω τους αρχίζουν να γίνονται μαύρα, ενώ και η ίδια η σχέση τους αρχίζει να δέχεται τις πρώτες ρωγμές. Όμως, εκεί που όλα έδειχναν να οδηγούνται σε μια άλλη καθημερινή τραγωδία, οι δύο ήρωες βρίσκουν τη δύναμη και κάνουν τη μεγάλη ανατροπή.

Θα καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους, θα κάνουν τις αναγκαίες αναθεωρήσεις, θα κοιτάξουν τα πράγματα από μια διαφορετική σκοπιά, ώσπου στο τέλος θα δουν τα απειλητικά μαύρα σύννεφα να πετούν…μακριά απ’ αυτούς. 

Ο άνθρωπος κρύβει μέσα του απεριόριστες δυνάμεις. Η γνώση παραμένει ως εμπειρία για ένα νέο ξεκίνημα… 

Σινεφίλ 1996 | Έγχρωμη | Διάρκεια: 96'

Φινλανδική ταινία, σκηνοθεσία Ακι Καουρισμάκι με τους: Κάτι Ούτινεν,Κάρι Βαάντεν

Γενική είσοδος 4 ευρώ