Αυτή την Κυριακή 4/11 και στις 7 μ.μ., η Κινηματογραφική λέσχη Νίκαιας θα προβάλλει την καταλανική  ταινία «Μαύρο ψωμί» του Αγκουστί Βιγιαρόνγκα, παραγωγής 2010.
Στη βόρειο-κεντρική Καταλονία, λίγο μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο, ο 11χρονος Αντρέου (που η οικογένεια του βρίσκεται στην πλευρά των ηττημένων), μεγαλώνει σε ένα αγρόκτημα ενός μικρού χωριού. Η χώρα έχει ήδη χωριστεί σε νικητές και ηττημένους και κανείς δεν έχει δικαίωμα να ανήκει “ενδιάμεσα”. Ο Αντρέου άθελα του θα γίνει αυτόπτης μάρτυρας δύο φόνων στο δάσος, ενός πατέρα και του γιού του. Η αστυνομία θεωρεί ως μοναδικό ύποπτο τον άνεργο πατέρα του, τον κόκκινο επαναστάτη Φαριόλ. Ο Αντρέου για να τον σώσει, θα βαλθεί ν’ ανακαλύψει τον πραγματικό ένοχο. Σύντομα ο Φαριόλ θα βρεθεί στη φυλακή όσο η σύζυγος του θα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα εργαζόμενη σ’ ένα από τα υφαντουργεία της περιοχής. Το χωριό όμως ζει στη σκιά ενός φόνου από το παρελθόν και θα χρειαστεί να αποκαλυφθεί ο πραγματικός ένοχος για να μπορέσει ο Αντρέου να λύσει το μυστήριο.
Τοποθετημένο σε υπέροχα απόκοσμα τοπία, συνθέτοντας εικόνες που από την μια ξεχειλίζουν λυρισμό κι από την άλλη ωμή βία, το φιλμ του Βιγιαρόνγκα μοιάζει να εξερευνά τόσο την τοπογραφία της χώρας και τις συνθήκες της εποχής όσο κυρίως την ψυχολογική γεωγραφία του νεαρού του ήρωα και των γύρω του.
To «Μαύρο Ψωμί», που ήταν η επίσημη πρόταση της Ισπανίας στα Όσκαρ του 2011 (η πρώτη φορά που ένα καταλανικό φιλμ πέτυχε κάτι τέτοιο), είναι μια σκοτεινή ιστορία ενηλικίωσης βραβευμένη με εννέα Γκόγια.
Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Instituto Cervantes της Αθήνας και την πρεσβεία της Ισπανίας.
Η ταινία θα προβληθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας και η είσοδος είναι ελεύθερη.