Τη συναρπαστική περιπέτεια του Ζορζ Λοτνέρ «Ο επαγγελματίας», θα προβάλει το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 21:30, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Ένιο Μορικόνε Ελλάδος σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας στον θερινό κινηματογράφο Σινέ Μύλος – Μπαρμπής Βοζαλής.
Έντονη δράση, εκπληκτική μουσική και ένας Μπελμοντό που παίζει μοναδικά!
Η υπόθεση τοποθετείται σε μια γαλλική αποικία της Αφρικής όπου επικεφαλής είναι κάποιος δικτάτορας, τον οποίο αποφασίζουν να βγάλουν από τη μέση.
Ο Μπομόν (Μπελμοντό) στέλνεται για να εκτελέσει αυτή την αποστολή, αλλά συλλαμβάνεται γιατί εν τω μεταξύ οι σχέσεις δικτάτορα-γαλλικής κυβέρνησης εξομαλύνονται, καθώς εξασφαλίζουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου. Έτσι, η αρχική επιχείρηση ναυαγεί, εν αγνοία του Μπομόν, ο οποίος συλλαμβάνεται, βασανίζεται, αλλά στο τέλος δραπετεύει και καταφέρνει να επιστρέψει στη Γαλλία.
Από εδώ και πέρα, η ταινία αποκτά και υπαρξιακό χαρακτήρα. Η σύγκρουση πλέον γίνεται σε επίπεδο προσωπικών αρχών. Τώρα δεν είναι το όργανο, αλλά ο εκδικητής και τιμωρός. Εκδικητής και τιμωρός γιατί πήγε στην αποστολή του πιστεύοντας σε κάποιες αρχές (ελευθερίες, εντιμότητα, εμπιστοσύνη, αξιοπρέπεια) και επιστρέφει προδομένος και μάλιστα επικίνδυνος για τους «φίλους και εντολοδόχους του». Ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του, αλλά με τρόπο που αποτελεί και διασυρμό των αντιπάλων του και γελοιοποίησή τους.
*Ατού της ταινίας η εκπληκτική, μελαγχολική και συνοδευτική της μυθοπλασίας αξέχαστη μουσική του Ένιο Μορικόνε, υποψήφια για το βραβείο Σεζάρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής επένδυσης.
Ιδιαίτερα, το τραγούδι Chi Mai θεωρείται από τα ωραιότερα και δημοφιλέστερα του διάσημου Ιταλού συνθέτη, ενορχηστρωτή και μαέστρου.
Γαλλία, 1981, έγχρωμη, 108'. Παίζουν: Ζαν Πολ Μπελμοντό, Ρομπέρ Οσέν, Ζαν Ντεσεγί, Σιριέλ Κλερ.
Είσοδος ελεύθερη.