Τη βραβευμένη ταινία «1001 γραμμάρια» (1001 Gram) του Νορβηγού σκηνοθέτη Μπεντ Χάμερ, προβάλει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, από την Τετάρτη 17 έως την Παρασκευή 19 Αυγούστου στις 21.30 στο θερινό κινηματογράφο “Σινέ Μύλος”.

Μία κωμωδία «ανθρώπινων καταστάσεων», από τον σκηνοθέτη των ταινιών «Ιστορίες κουζίνας» και «Η καινούργια ζωή του Κυρίου Ο'Χόρτεν», μια ταινία γοητευτική, παράξενη, ρομαντική, με ...ειδικό, συναισθηματικό βάρος.

Υπόθεση:

Πολλοί μπορεί να μη το γνωρίζουν, αλλά σε κάθε χώρα φυλάσσεται κάτω από ειδικές συνθήκες ώστε να μην αλλοιώνεται το βάρος του, ένα πρότυπο χιλιόγραμμο, το γνωστό μας κιλό. Το πρότυπο αυτό συνιστά τη μονάδα αναφοράς και μέτρησης του βάρους. Όταν η αυστηρή, γοητευτική αλλά και μοναχική Νορβηγίδα επιστήμονας Μαρίε συμμετέχει στο τακτικό ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο στο Παρίσι σχετικά με την ακριβή μέτρηση του πρότυπου χιλιόγραμμου, η ζωή της αποκλίνει από την κανονική της ρουτίνα. Θα αναγκαστεί λοιπόν να «ζυγίσει» με ακρίβεια τις προσωπικές της απογοητεύσεις και επιθυμίες με την ευκαιρία για αγάπη και μια διαφορετική στάσης ζωής.

 Όπως σημειώνει και ο Μπεντ Χάμερ: «Ο άνθρωπος καθορίζει τον ορισμό του βάρους, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι το ίδιο σημαντικό να καταλάβουμε τι επίδραση έχει στον άνθρωπο ο ορισμός του βάρους. Πάντα με ενδιέφερε ποια είναι η σχέση της επιστημονικής κατανόησης και των ανθρώπινων πράξεων. Αυτή η θεματική υπήρχε και στην ταινία μου Ιστορίες Κουζίνας. Με τα 1001 Γραμμάρια έχω την ευκαιρία να εξελίξω περισσότερο αυτό το ποιητικό χιούμορ. Πέρα από κάθε μέτρο».

Μετά τις “Ιστορίες Κουζίνας” και την “Καινούρια Ζωή του Κυρίου Ο’Χόρτεν” ο Μπεντ Χάμερ συνεχίζει στην παράδοση της υπόγειας κωμικής αφήγησης ανανεώνοντας τη φιλμογραφία του με μια ταινία που αυτή τη φορά εμπεριέχει στοιχεία ρομαντικής κομεντί και συγκινητικές πινελιές από το σινεμά του μεγάλου Ζακ Τατί, απευθυνόμενος σε ένα ευρύτερο κοινό, με οδηγό την εξαιρετική πρωταγωνίστρια Άνε Νταλ Τορπ που ενσαρκώνει ιδανικά την «παγιδευμένη» στη μονοτονία ηρωίδα του.

Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο τελευταίο Φεστιβάλ του Τορόντο στο πρόγραμμα Masters, στη συνέχεια προβλήθηκε στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, του Σικάγο, του Τόκιο και της Θεσσαλονίκης, ενώ επιλέχθηκε ως η επίσημη πρόταση της Νορβηγίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. 

Κωμωδία «ανθρώπινων» καταστάσεων   2014 | Έγχρωμη | Διάρκεια: 93'

Νορβηγική ταινία, σκηνοθεσία Μπεντ Χάμερ με τους: Λοράν Στοκέρ, Άνε Νταλ Τορπ, Χίλντεγκουν Ρίισε

Ώρα έναρξης: 21.30

Είσοδος: 4 ευρώ